Goudse kunst in gedichten

Gouda - Negen maanden duurde het project van de tweede dichtbundel van Rob Haster. Rob publiceerde vorig jaar zijn eerste bundel “Daar ben je” – gedichten bij kunst uit alle windstreken en alle tijden. En afgelopen week is zijn tweede bundel “Uit beeld tevoorschijn” tevoorschijn gekomen.

Uit beeld tevoorschijn is een verzameling gedichten bij een keur van kunst van ditmaal allemaal Goudse kunstenaars. Veertig kunstmakers werkten mee met één (of soms twee) van hun kunstwerken. Een bonte verzameling van creativiteit, materiaal, vorm en kleur.
Het zien van kunst roept altijd uitnodiging, beleving, herkenning, bewondering of afweer op. Alle zien is interpretatie. Díe interpretatie, die beleving van een moment zet de dichter om in woorden. Verzen die op zichzelf weer te beleven zijn.

Begin maart dit jaar werd het idee geboren – eigenlijk voortbordurend op de Open Atelier dagen die Gouda regelmatig kent. Diverse ateliers, kunsthandels, expositieruimtes, soms huiskamers zetten dan hun deuren open om het daar gemaakte werk te tonen en soms ook de bezoekers het ‘maken’ van het werk mee te laten maken.

Gouda kent veel kunst, dat is in ieder geval de conclusie van de dichter. Aanzienlijk veel meer kunst dan in deze bundel is opgenomen. Er is nog zoveel meer moois te ontdekken, volgens de dichter. Een zoektocht waard!


“Ik woon mijn huis in woorden
leef er slechts als jij
de deuren van mijn zinnen opent”

Bovenstaande staat vermeld op de dichtbundel van Rob Haster. Rob schrijft al jaren poëzie bij kunst, die veelal een plek vindt op zijn poëzieblog. Als Zeeuws opgegroeid trekken zijn gedichten naar ruimte, wind, water en vergezicht. Je vind hem tussen de regels, zoals je iets van de schilder vind op het doek.

Op de boekomslag is een intrigerend werk van fotokunstenaar Paul Boermans te zien.
Overigens, de lijst van meewerkende Goudse kunstenaars bevat zowel doorgewinterde bekende namen als nieuw talent en omvat beeldende kunst van schilderwerk tot brons, van cartoonpotlood tot houtwerk, van glas tot mozaïek, etcetera.

'Uit beeld tevoorschijn' (89 pagina's, ISBN: 9789463421065) is gepubliceerd via het self-publishingplatform Jongboek. De kleurrijke bundel is te vinden bij de Goudse boekhandels en te bestellen bij www.jongboek.nl. Prijs: €18,50.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties