<p>De onthulling van het bouwbord en voor het karkas van de school.</p>

De onthulling van het bouwbord en voor het karkas van de school.

(Foto: Marianka Peters)

Van karkas naar volwaardige school

  •   keer gelezen

gouda • Het is nu nog een betonnen karkas, maar binnen drie/kwart jaar staat er aan de Heemskerkstraat weer een volwaardige schoolgebouw. Bovendien geheel gasloos en energieneutraal. Met de onthulling van het bouwbord is de herbouw begonnen van CSG De Goudse Waarden.


“De eerste kernwaarde van onze school is dat iedereen welkom is en volledig meetelt, zodoende komt er een ingangstrap waarop ook leerlingen in rolstoelen tussen hun klasgenoten op warme dagen lekker in de zon kunnen zitten.”, aldus Peter van Dijk, voorzitter College van Bestuur van De Goudse Waarden.
Ter ere van de start van de herbouwfase onthulde Van Dijk samen met wethouder Thierry van Vugt het bouwbord. “Ik ben blij dat we nu echt van start kunnen gaan met dit omvangrijk bouwproject dat niet alleen bijdraagt aan de verdere onderwijsontwikkeling in Gouda, maar ook een impuls geeft aan de verduurzaming van de Goudse gebouwen.” Voor de herbouw van de school is 21 miljoen euro uitgetrokken. De renovatie wordt een grotendeels Goudse samenwerking. Niet alleen is het ontwerp gemaakt door Gouwenaar Rien Trouborst van architectenbureau GAF. De gemeente Gouda heeft een budget beschikbaar gesteld. Het Goudse aannemersbedrijf J.P. van Eesteren zal samen met installatiebedrijf Croonwolter & Dros de bouw realiseren en een deel van het uitvoerend werk is inmiddels verricht door de leerlingen van de Goudse praktijkonderwijsopleiding van De Goudse Waarden. Zij hebben de houten betimmeringen uit het oude gebouw geschikt gemaakt voor hergebruik in de nieuwe aula. “Voor de leerlingen was het heel leuk dat ze op die manier betrokken zijn bij de realisatie van de nieuwe school.”
Omdat gekozen is voor renovatie in plaats van nieuwbouw, zal de transparante uitstraling van het oude gebouw gehandhaafd blijven en zelfs versterkt worden. Er ontstaat deze zomer een volledig up-to-date gebouw, met veel verschillende soorten ruimtes waarin leerlingen alleen of in groepen kunnen samenwerken. De leerlingen die komende zomer nieuw op school starten, zullen direct gebruikmaken van het splinternieuwe gebouw, het nieuwe schoolplein en uiteraard van de bijzondere trap. Volgend schooljaar moet de  school in gebruik worden genomen. Dat betekent dat de tijdelijke huisvesting in de Prins Willem Alexanderkazerne een jaar eerder wordt verlaten dan gepland. Het kazernecomplex kan dan ook een jaar eerder worden herontwikkeld.

Marianka Peters

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten