<p>&bull; De iconische Lange Arm op GOUDasfalt moet behouden blijven</p>

• De iconische Lange Arm op GOUDasfalt moet behouden blijven

(Foto:stichtihg GOUDasfalt)

In actie voor behoud van de Lange Arm

  •   keer gelezen

GOUDA -  De Lange Arm, de aanvoerband en twee zandtrechters zijn de enige nog tastbare herinneringen aan de voormalige asfaltcentrale op het GOUDasfaltterrein. Maar als er niet snel iets gebeurt, verpaupert dit unieke object. Vrijwilligers van de projectgroep ‘Lange Arm’ zetten zich in voor het behoud van dit industrieel erfgoed. Daarvoor starten zij vandaag een crowdfundingsactie op.


Diverse deskundigen zijn ingeschakeld, waarna een lijst van werkzaamheden opgesteld is. “Er zijn drie doelen gedefinieerd: Veiligheid, Verven en Verlichten,” vertelt Marcel Dasselaar. “Er zijn diverse offertes opgevraagd voor het onderhoud van de constructies en verlichting van de Lange Arm. In totaal is er 20.000 euro nodig. Via crowdfunding willen we 8.000 euro op halen, de rest moet via fondsen gefinancierd worden.” Henk van Vulpen vult aan: “Het is niet de bedoeling om de installatie weer werkend te krijgen, maar deze te conserveren in de huidige staat. Daarmee zorgen we voor behoud van een icoon van het industrieel verleden.” Dat de Gouwenaars de Lange Arm waarderen, bleek wel uit het feit dat er binnen enkele uren al 750 van de 8.000 euro binnen is.” De Nederlandsche Stichting voor het Erfgoed van Kranen (NedSEK) heeft in 2015 een rapport opgesteld conform de waarde criteria van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Een van de beoordelingen is: ‘De Arm is dus zeker zeldzaam. De werkzaamheden zijn verdeeld in drie hoofddoelen. VEILIGHEID: constructieve werkzaamheden en beveiliging van trappen tegen inklimmen. VERVEN: behandeling met Owatrol ter voorkoming van verdere aantasting van het metaal en het behoud van het huidige, verweerde uiterlijk. VERLICHTING: na afloop van de werkzaamheden zal de Lange Arm voorzien worden van verlichting. Begin dit jaar is al gestart met de hoogste veiligheidsprioriteit, zoals het herstel van de poten onder de aanvoerband en er is voor deze werkzaamheden een hoogwerker aangeschaft. Dit is door stichting GOUDasfalt gefinancierd. De stichting is echter niet in staat om de totale financiering op zich te nemen. U helpt tocn ook mee?

De Lange Arm 

In 1964 kreeg de firma Escher opdracht van de Asfalt Centrale Gouda tot het leveren van een draaibare arm met een aanvoerband, voor het vullen van de bunkers met zand en grind. Directeur Escher was een neef van de kunstenaar M.C. Escher, die het logo van de fabriek maakte. Bij de sloop van de fabriek is veel schade ontstaan, de bedrading is afgeknipt en de besturing van de Lange Arm onklaar gemaakt. De aanvoerband en Arm kunnen niet meer draaien.
De Nederlandsche Stichting voor het Erfgoed van Kranen (NedSEK) heeft in 2015 een rapport opgesteld conform de waarde criteria van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Een van de beoordelingen is: ‘De Arm is dus zeker zeldzaam en moet behouden blijven. U helpt toch ook mee? Ga naar https://voorjebuurt.nl/nl/initiatives/activities/details/funding/3180/behoud-de-lange-arm-gouds-icoon-aan-de-ijssel en doneer,

r.

 Marianka Peters

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten