<p>John de Heij, Niek van der Sprong , Ruud Bakker en de cast &nbsp;toosten op de &nbsp;kick-off</p>

John de Heij, Niek van der Sprong , Ruud Bakker en de cast  toosten op de  kick-off

(Foto:Marianka Peters)

Feestelijke kick-off musical Gouda 750

  •   keer gelezen

Je neemt een decor van 25 meter breed, een pop-up camping, een bruine kroeg, gebouwd op houten palen, een woning op betonpalen en een script, geschreven door vormalig stadsdichter Ruud Boekhuizen, en je hebt het theaterspektakelstuk Gouda op Sterk Water in handen. Vanavond was de feestelijke kick-off.


Toevallig of niet, de presentatie vond exact op de derde verjaardag van de TheaterbakkerHeij plaats. Gouda op Sterk Water is na Titanic en Troje de derde grote theaterproductie van de TheaterbakkerHeij, die speciaal voor Gouda 750 Jaar volgend jaar maar liefst tien maal wordt opgevoerd in de open lucht op het terrein van Goudasfalt. "Na twee keer in de geschiedenis te zijn gedoken, hebben we bewust voor de toekomst van Gouda gekozen en de eeuwige strijd tegen het water.' lichtte regisseur John de Heij toe.  "Samen met Ruud hebben we dat idee uitgewerkt, want eigenlijk was het niet zo moeilijk omdat we te maken hebben met een getijdenrivier en de gevolgen voor het waterpeil."

Het verhaal

 Het waterpeil stijgt, de bodem daalt. Huizen op betonpalen staan door het hoge waterpeil blank, terwijl bij een lager waterpeil woningen op houten palen, droog komen  te staan wat tot houtrot kan leiden. Voor burgemeester van Toorop, gespeeld door Antoinet Kok- Faaij. bekend van Troje, wethouders, Gouwenaars en Café Beneden alle Peil, staat het water letterlijk aan de lippen. De stad staat voor één van de moeilijkste beslissingen ooit… Wordt het voor Gouda erop… of eronder? Het theaterstuk belooft weer een spektakel te worden. "Er komt een groot waterbassin, waarin het water letterlijk tot de lippen van de acteurs komt," verklapte  John de Heij. "En er komen woningen langs gevaren. Bij Titanic hadden we een grote boot, bij Troje een reusachtig paard en in dit stuk wordt een gigantisch watergemaal gebouwd."

Vanavond werden de 18 hoofdrolspelers voorgesteld, waaronder vele bekenden van  musical Troje, zoals John Tak als wethouder van Meursbergen en  diens dochter Chrissie (Pip Alblas) en  Mariska de Heer (Helena uit Troje).

Het theaterstuk wordt twee maal vijf aaneengesloten dagen opgevoerd (14 juni t/m 18 juni 2022 en  29 juni t/m  3 juli 2022) op de parkeerplaats van Goudasfalt, waar een  tribune voor duizend personen wordt gebouwd. De première is op 14 juni 2022. Kaarten zijn nu al te bestellen, voor de snelle beslissers 20,50 per stuk  (reguliere prijs 23,50) Er is ook een speciaal groepsarrangement met een hapje en drankje (vanaf 10 personen) voor 335,00 euro.

www.goudaopsterkwater.nl

Zoals u van de Goudse Post gewend bent, zal de redactie het hele maakproces op de voet volgen en hier regelmatig verslag van doen.

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten