<p>&bull; Tamar Conradi en Paul Keizer initiatiefnemers van de voorstelling &lsquo;Geef het licht door&rsquo;.</p>

• Tamar Conradi en Paul Keizer initiatiefnemers van de voorstelling ‘Geef het licht door’.

(Foto: Eliane Conradi)

Verrassing voor Kaarsjesavond

  •   keer gelezen

GOUDA • Gouda bij Kaarslicht is één van de evenementen die een aftrap geeft aan het jubileum ‘Gouda 750’. Reden genoeg voor de stichting om speciaal voor deze 66ste editie van ‘Kaarsjesavond’ een eigen openingsvoorstelling te ontwikkelen met het thema ‘Geef het licht door’. Een knipoog naar het thema ‘Geef Gouda door’. 


Initiatiefnemers Tamar Conradi en Paul Keizer vertellen wat we in de Goudse Schouwburg op vrijdag 10 december kunnen verwachten. “Nu we dit jaar weer een Gouda bij Kaarslicht mogen organiseren, na een jaar van afwezigheid, wilden we als programmacommissie kritisch kijken naar de invulling van het totale programma en vernieuwing doorvoeren. Meer een totaal beleving creëren en de optredens naar deze tijd halen.” trapt Conradi af. “Zo ook het openingsconcert met een traditionele invulling door koor, orkest en solist, dat voorheen plaats vond in een kerk. Nu we in de Goudse Schouwburg spelen, kunnen we veel meer beleving toevoegen en er echt een muziektheatervoorstelling van maken waarin meerdere kunstvormen ten tonele komen.”, voegt Keizer toe

Rode draad
Conradi: “We zijn begonnen met het formuleren van de rode draad van de voorstelling. Verhalen zoals ‘Het meisje met de zwavelstokjes’ en ‘Pay it Forward’ gaven mij de eerste inspiratie. Als je een kaars hebt en je steekt daarmee een andere kaars aan, geef je allebei licht. En niemand is daar minder van geworden. Als je een ander iets gunt, word je zelf maar ook velen anderen beloond. Dus als jij je talent deelt of overbrengt op anderen, kom jij, die ander en uiteindelijk de omgeving om je heen in het licht te staan. Met deze gedachtegang hebben we de voorstelling in elkaar gezet.”

Handsome Poets
Keizer: “Deze verhaallijn hebben we uitgewerkt naar optredens van verschillende artiesten. Zo hebben we acts met streetdance, luchtacrobatiek, Spoken Word, dichtkunst en natuurlijk ook muziek en zang. Allemaal Goudse talenten. De hele voorstelling wordt begeleid door de uit Gouda afkomstige band Handsome Poets en onze hoofdrolspeler Jesse Hanse. Hij is een professioneel modern danser uit Gouda die de zoektocht naar ‘licht’, de rode draad van de voorstelling, vertolkt. Daarnaast hebben we ook de samenwerking gezocht met Museum Gouda. Ze starten half november met de expositie ‘Kaarslicht’. waarin werk van kunstenaars wordt getoond die met behulp van kaars- en toortslicht een bijzondere sfeer in hun werk weten te suggereren. Diverse doeken uit die tentoonstelling gebruiken wij in de voorstelling.”

Spannend traject
Conradi: “Met het ontwikkelen van deze unieke voorstelling voegen we een tweede hoogtepunt toe aan het totale programma van Gouda bij Kaarslicht, naast de ceremonie bij de boom. Een spannend, intensief maar vooral bijzonder traject, want we zijn sinds dit voorjaar al bezig met het ontwikkelen van deze voorstelling. Van het bedenken en uitwerken van dit concept, subsidies aanvragen als ook het in gesprek gaan met alle samenwerkingspartners. We hebben veel enthousiaste reacties gekregen van deze partners op onze plannen, zoals bijvoorbeeld van de Goudse Schouwburg. Dat is heel fijn samenwerken in de weg naar realisatie. Nu zitten we in fase van draaiboeken, planningen en kleding, decor, licht/geluidplan maken. Straks wordt het eindelijk echt. Ik heb er nu al zin in. We spelen twee keer de voorstelling op vrijdag 10 december in de Grote Zaal van de Goudse Schouwburg. De officiële opening van Gouda bij Kaarslicht is om 14.30 uur, waar ook college van B en W en diverse genodigden aanwezig zullen zijn. En ook nog een keer om 17.30 uur. Zo hopen we ook veel Gouwenaars te bereiken die uit hun werk naar het theater kunnen komen. Beide voorstellingen zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Uiteraard houden we rekening met de geldende Corona-maatregelen, zoals het tonen van een geldig Coronabewijs bij binnenkomst.”

Hoogtepunt
Keizer: “Alle artiesten en muzikanten zijn nu zelfstandig aan het repeteren. We begeleiden ze daarin, samen met regisseur Daphne Bruineberg die straks alle scenes aan elkaar regisseert zodat er een logisch verhaal en toneelbeeld ontstaat. Eind november hebben we een montage- repetitiedag. Daar komt alles samen. Ik kijk enorm naar dat moment uit. Het wordt met recht een heel mooi hoogtepunt van Gouda bij Kaarslicht.”

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten