Foto: foto: woningbouwver. Reeuwijk

Start groot onderhoud Rietveldwoningen

  •   keer gelezen

REEUWIJK - Vandaag hebben Woningbouwvereniging Reeuwijk en Smits Vastgoedzorg de start van het grootonderhoud aan de 52 Om-en-om woningen ontworpen door Rietveld gevierd. Bijzonder daarbij is het blokvan 8 Rietveldwoningen waarbij de gevel in de stijl van Rietveld wordt ‘teruggebracht’. 


Er werden rondleidingen gegeven door de twee modelwoningen. De bekende om-en-om-woningen in Reeuwijk worden zoveel als mogelijk teruggebracht naar de originele staat. Smits Vastgoedzorg heeft, als aannemer, dit grote project onder zijn hoede genomen. Hierbij ligt de focus op de energetische maatregelen, het behoud van cultureel erfgoed en leefbaarheid.

Smits Vastgoedzorg heeft veel ervaring met het uitvoeren van groot onderhoud in bewoonde staat en besteedt veel aandacht aan de bewonersbegeleiding. “Met veel enthousiasme zijn we gestart, ook al beseffen we dat de uitvoering van dewerkzaamheden best veel vraagt van de bewoners. Samen met Woningbouwvereniging Reeuwijk en debewoners gaan we er een mooi project van maken met mooie, comfortabele woningen.” aldus Hans van der Krogt , directeur Smits Vastgoedzorg.

De woningen hebben unieke elementen, zoals veel binnenvallend daglicht door grote ruiten, de voortuin van de ene woning grenst aan de achtertuin van de andere woning, eenvoudig van opzet maar kwalitatief goed. “Waar het om gaat is dat de bewoners er goed en comfortabel wonen en dat deze woningen weer 25 jaar goed meekunnen. Natuurlijk zullen er wel vaker nieuwsgierige architectuur liefhebbers langs de Erasmusweg rijden.Dat is alleen maar leuk.” vertelt Esther van Beelen, bestuurder Woningbouwvereniging Reeuwijk.

Rietveld ontwikkelde vanaf de jaren 20 langzaam een voorliefde voor volkswoningbouw. “Om een woning goedkoper te maken, zonder qualiteitsvermindering, moet zij kleiner en eenvoudiger zijn” aldus Rietveld toentertijd. De 52 om-en-om-woningen in Reeuwijk krijgen een instandhoudingsbeurt voor 25 jaar. Daarbij wordt de buitenschil van de woningen aangepakt en worden de woningen energetisch verbeterd naar minimaal label B.Tevens krijgt de overgang van de privétuinen naar het openbare gebied meer kwaliteit, door het plaatsen van groene hekwerken vol klimplanten, poorten en een extra bergingen. Er is voor gekozen om voor één woningblok van 8 woningen de uitstraling van de buitengevel conform het oorspronkelijke Rietveld-ontwerp terug te brengen. In 1957 werden de eerste schetsen van deze unieke woningen gemaakt. In januari 1959 werden de eerste woningen in gebruik genomen.

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten