Afbeelding
fotoreportage

Zotte Zaterdag in Gouda

Algemeen 713 keer gelezen

GOUDA • Kwakzalvers, leprozen, medicijnmannen, maar ook heksen en kruidenvrouwtjes met  voor iedere kwaal een bepaald kruid. Het  was een opwarmertje. maar meer de generale repetitie van Zotte Zaterdag die volgend jaar groots wordt gevierd. Voor het eerst was ook het Houtmansplantsoen betrokken bij Zotte Zaterdag, ingericht als arena voor de ridderspelen. Het werd een groot succes.

In 2022 viert Gouda 750 jaar stadsrechten – en hoe! Van donderdag 14 april tot zaterdag 17 september 2022 is het feest. Gouda750 is een zes maanden durende citytrip voor jong en oud, vol kleine en grote evenementen waaraan iedereen kan meedoen! Zotte Zaterdag 2021 was alvast een opwarmertje. Op Zotte Zaterdag wordt het verhaal verteld van Gouda in 1511, toen ‘Lof der Zotheid’ verscheen. Het baanbrekende en nog altijd actuele boek van Erasmus, een van Gouda’s beroemdste inwoners ooit.

Afgelopen zaterdag 16 oktober was het dan zover. Voor het eerst sinds twee jaren mocht weer de Zotte Zaterdag gevierd worden. Het middeleeuwse feest, met een knipoog naar De Lof der Zotheid van Desiderius Erasmus, was verspreid over de Goudse binnenstad en mocht zich verheugen op veel bezoekers en vooral ook het mooie weer.

Van mooi uitgedoste dames, dichters op een platte kaasbrik en middeleeuwse muziekgroepen verspreid over verschillende locaties, middeleeuwse kaas maken, muziek en ambachten in de Sint Janskerk, een middeleeuwse foodmarket, alles was er te beleven en te beluisteren. In het gebied rondom de Sint Janskerk en het Willem Vroesentuin was het een zeer levendige bedoening.

Je kwam er zomaar een vrouwtje tegen die je voor één florijn een bosje welriekende geneeskrachtige kruiden aansmeerde. Pestdokters en leprozen bij het Lazaruspoortje, je liep deze fraai als kraaien uitgedoste figuren zomaar tegen het lijf. Bij de voormalige kosterswoning was een heuse touwslager aan het werk en voor slechts één euro konden de kleintjes hun eigen springtouw draaien, hoe leuk was dat.

Maar de absolute publiekstrekker was toch wel het ingerichte tentenkamp in het Houtmansplantsoen, waar heuse geharnaste ridders elkaar met allerlei wapentuig te lijf gingen. Het aankleden van de ridders met maliënkolders was een evenement op zich.  

Daar tussendoor gaf een vuurspuwer een geweldige show weg vooral gericht op het jongste publiek. Ook hij had niet te klagen over publieke belangstelling.

Omdat foto’s meer zeggen dan woorden hierbij een overzicht van Zotte Zaterdag in beeld.

Foto’s Jan van den Berg en Marianka Peters

Marianka Peters

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app