Vier kanjers verrast met jeugdlintje


Gouda - Vier jongeren hebben vrijdag uit handen van de burgemeester Milo Schoenmaker een Gouds jeugdlintje gekregen. Een waardering voor kinderen en jongeren die zich bijzonder verdienstelijk maken voor de Goudse samenleving.

"Omdat ik vandaag jarig ben, wilde ik mijn agenda een beetje vrij houden, maar door de uitreiking van de jeugdlintjes maak ik graag tijd vrij," aldus de jarige burgemeester. Het jeugdlintje wordt jaarlijks op of nabij de Dag van de Rechten van het Kind uitgereikt. Er zijn twee categorieën: kinderen tot 12 jaar en jongeren van 13-23 jaar. Dit jaar worden er vier Goudse Sterren uitgereikt aan Mijke de Jong (17 jaar), Firdaouss Bouchama (16 jaar), Pelle van Esch (16 jaar), Yassine Mellah (12 jaar).
Mijke de Jong gaat al vanaf haar 14e mee als hulpleidster bij het Gouds Vakantie Kinderfeest, dit is een kampweek voor kinderen waarvan de ouders het niet breed hebben. Daarnaast coacht ze ook nog wekelijks bij de Hockyclub. Firdaouss Bouchama helpt al twee jaar bij de huiswerkbegeleiding van steunpunt OOG en begeleidt daarnaast nog enkele leerlingen thuis. Pelle van Esch is een uitzonderlijk muzikaal talent, speelt bastrombone en componeert. Hij heeft dit jaar in april het Prinses Christina Concours gewonnen. Hij zet daarmee Gouda als muziekstad op de kaart, ook voor klassieke muziek. Hij studeert keihard en componeert daarnaast ook enkele uren per dag. Hij zal komende Gouda bij Kaarslicht op 15 december openen. Welk stuk hij gaat spelen blijft nog even een verrassing. Tenslotte Yassine Mellah, die afgelopen week nog op NPO1 schitterde in een documentaire. Yassine is een jaar lang kinderburgemeester van Gouda geweest. Hij heeft in dat jaar meer gedaan dan van "ambt" als kinderburgemeester wordt verwacht. Hij sprak veel met kinderen en jongeren over respect voor elkaar hebben en voor elkaars cultuur en heeft Gouda op een positieve manier op de kaart gezet.

Zelf halen ze vaak hun schouders op en vinden het 'de gewoonste zaak van de wereld". De gemeente Gouda is trots op jonge inwoners die een inspirerend voorbeeld zijn voor anderen. Denk aan een jongere die zich inzet voor anderen, een actie opzet voor een goed doel, een lastig onderwerp bespreekbaar maakt of een hele bijzondere prestatie heeft geleverd. Zij verdienen het om in het zonnetje te worden gezet. Een deskundige jury bekijkt en weegt de voordrachten. Deze jury bestaat uit de voorzitter Willem Hesseling (beeldend kunstenaar), Daniëlle de Bruijn, (Olympisch kampioen waterpolo), Dorien Ketel (Gouda Bruist) en Aafke van Leeuwen (wereldkampioen Jiu Jitsu Fighting). Aafke was zelf niet aanwezig omdat zij zich opmaakt voor het WK in Columbia waar zij haar titel weer wil heroveren. Wel liet zij een videoboodschap achter.

Marianka Peters
Meer berichten
Shopbox