Foto:

Humanitas viert haar 75-jarig bestaan

  •   keer gelezen

GOUDA – Op 6 oktober vierde Humanitas Midden-Holland met vrijwilligers en leden het 75-jarig jubileum van Humanitas. Door corona zijn de feestelijkheden uitgesteld, maar nu kwamen de vrijwilligers en leden bij elkaar en werden zij eens flink in het zonnetje gezet. 


Wethouder Corina Dijkstra van de gemeente Gouda was daarbij aanwezig. Ze sprak haar waardering uit voor de enorme hoeveelheid vrijwilligerswerk dat gedaan wordt en roemde ook de samenwerking tussen vrijwilligersorganisaties in Gouda. Ze las het gedicht ‘Ode aan de Vrijwilliger’ voor van Ilse Marianne, met de titel ‘Bedankt dat jij mij ziet’.

In vogelvlucht kwam de geschiedenis voorbij, van oorlogstijd en wederopbouw tot nu. Diverse vrijwilligers vertelden over hun werk en deelden bijzondere momenten. Daarin kwamen heel mooi de verschillende waarden van Humanitas terug, zoals voor elkaar klaar staan, verbondenheid, samen. En nu werden de vrijwilligers een keer zelf in het zonnetje gezet en getrakteerd op een muzikale en feestelijke middag. 


Humanitas Midden-Holland helpt met 175 vrijwilligers mensen met schulden, bij echtscheiding, eenzaamheid en laaggeletterdheid. De tijd, kennis, kunde en aandacht die de vrijwilligers geven is ongelooflijk. Ook gedurende de periode corona-beperkingen vonden zij creatieve oplossingen om er toch voor een ander te kunnen zijn. Met elkaar hebben de vrijwilligers in 2020 ruim 327 deelnemers op weg kunnen helpen in Gouda, Waddinxveen, Krimpenerwaard en Bodegraven-Reeuwijk.

Een stukje geschiedenis van Humanitas

Op 31 mei 2021 bestond Humanitas 75 jaar. De vereniging is kort na de oorlog opgericht. Inspelen op de tijdsgeest en er zijn voor groepen die het nodig hebben, is altijd kenmerkend geweest voor Humanitas. Toen opgericht om ‘buitenkerkelijken’ te steunen, een groep die in de na-oorlogse hulpverlening tussen wal en schip viel in het nog verzuilde Nederland. Vandaag nog steeds relevant voor iedereen die het zelf even niet redt.

De eerste afdeling werd opgericht in Utrecht, direct gevolgd door Amsterdam en Rotterdam. Begin 1946 telde Humanitas 23 afdelingen en op 1 januari 1947 waren dat er 36. Vandaag de dag zijn er 84 afdelingen, verspreid over het hele land. De afdeling Midden-Holland in zijn huidige vorm bestaat sinds 2008. Met 19.000 vrijwilligers is Humanitas een van de grootste vrijwilligersorganisaties in Nederland en geeft jaarlijks zo’n 74.000 mensen het zelfvertrouwen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. Lees meer op https://geschiedenis.humanitas.nl/

OPROEP
Mensen die zich verbonden voelen met de uitgangspunten van Humanitas en zich ook graag willen inzetten voor een ander, zijn van harte welkom als vrijwilliger. Met een paar uur per week kun je al iemand helpen. Kijk op de website (https://www.humanitas.nl/afdeling/midden-holland/) voor onze vacatures of kom kennismaken. Op dinsdag 2 november van 10.00 uur tot 12.00 uur, donderdag 4 november van 14.00-16.00 uur staan vrijwilligers van Humanitas je graag te woord in het Huis van de Stad in Gouda. Op zaterdag 6 november van 10.00-12.00 vind je ons in Bibliotheek de Chocoladefabriek in Gouda. Meld je aan via midden-holland@humanitas.nl.

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten