<p>Robert Roos, voorzitter NVM afd.Gouda</p>

Robert Roos, voorzitter NVM afd.Gouda

(Foto:Marianka Peters)

Woningaanbod stagneert, prijzen stijgen door

  •   keer gelezen

GOUDA - Het aantal transacties in het 3e kwartaal bedroeg landelijk 32.351 woningen, 29% minder dan vorig jaar. Dit is het laagste aantal in zes jaar tijd. Daling van de verkoopaantallen zet hiermee versneld door. Dat meldt de NVM afdeling Gouda.


De gemiddelde transactieprijs bedraagt €419.000, een stijging van 19,2% en dat is net iets minder dan de recordstijging (19,9%) van vorig kwartaal. Gemiddelde verkooptijd zit op een laagterecord van 23 dagen en 80% van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. 

De gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard en Waddinxveen vallen binnen de afdeling Gouda én binnen deze COROP regio die verder bestaat uit Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop.  

Het aantal transacties daalt met 26% naar 659 woningen. Transactieprijzen stijgen met 20% naar €414.000. Van alle woningen wordt 83% boven de vraagprijs verkocht bij een verkooptijd van 26 dagen. Gemiddeld ben je in deze regio 9% meer dan de vraagprijs kwijt om de nieuwe woningeigenaar te worden. Prijzen liggen nu 91% hoger dan in 2013.

Het aanbod halverwege het kwartaal omvat 319 woningen en dat zijn er 44% minder dan een jaar terug. Vraagprijzen zijn t.o.v. vorig jaar 2,8% gestegen naar €475.000 gemiddeld. Lopende dit kwartaal zijn er 680 woningen te koop gezet; bijna 24% minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. 

Conclusie 

“De woningmarkt is vrijwel onverminderd krap waarbij er steeds minder wordt verkocht door minder aanbod dat op de markt komt. De prijzen stijgen in bijna dezelfde mate als het vorige kwartaal dat recordkwartaal was op dit punt,”meldt Robert Roos, voorzitter NVM afdeling Gouda. “Verkooptijden dalen naar een snelheidsrecord van slechts 23 dagen. Ook in de nieuwbouw daalt de hoeveelheid nieuw aanbod en de transacties.”

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten