Logo goudsepost.nl

Wordt Goudse Lente Neefjes eerste Jonge Denker?

Gouda - De Goudse scholiere Lente Neefjes van de GSG Leo Vroman is door een vakjury genomineerd om de eerste Jonge Denker des Vaderlands te worden. Samen met dertien andere scholieren zal zij maandag 20 november in De Rode Hoed in Amsterdam dingen naar de felbegeerde positie.

Sinds enkele jaren is de Denker des Vaderlands een begrip in Nederland. Ieder jaar wordt een bekende filosoof gekozen om als Denker kritisch en creatief naar de Nederlandse samenleving te kijken. De Jonge Denker zal een jaar dezelfde functie vervullen, maar dan voor de jongere generatie.

Het thema van de Maand van de Filosofie 2018 luidt 'De Verbeelding aan de Macht'. De deelnemers aan de wedstrijd zijn genomineerd op basis van een column die zij over dit thema hebben geschreven. Lente's column over Thorbecke en idealisme heeft de juiste snaar geraakt bij de jury, die bestaat uit Lemniscaat, Trouw, Stichting Maand van de Filosofie en de VFVO.

Tijdens de avond in De Rode Hoed zal Lente een voordracht houden en deelnemen aan een filosofische discussie. Alle genomineerden zullen gezamenlijk een essaybundel publiceren.

De nominering is niet alleen een opsteker voor het schoolvak Filosofie dat op steeds meer scholen wordt aangeboden, maar ook voor de belangstelling voor filosofie onder jongeren. Het is in deze roerige tijden van het grootste belang dat zij creatief en kritisch leren denken.

Marianka Peters
Meer berichten