<p>Max de Groot: &quot;Het Coornhert loopt als een rode draad &nbsp;door mijn leven.&#39;&quot;</p>

Max de Groot: "Het Coornhert loopt als een rode draad  door mijn leven.'"

(Foto: Marianka Peters)

‘Mister Coornhert’ met pensioen

  •   keer gelezen

GOUDA • Na een periode 54 jaar bij het Coornhert Gymnasium te hebben gewerkt, eerst als leerling en daarna als docent,  heeft Max de Groot vorige week afscheid van het onderwijs, genomen. 


Voor iemand bij wie het Coornhertbloed door de aderen stroomt, valt afscheid nemen zwaar. Nou, niet voor Max. Hij heeft nog genoeg plannen. “Ik begon met vier lesuurtjes op het Coornhert en combineerde dat met mijn werk aan de Universiteit van Amsterdam,” begint Max zijn verhaal. “Daarnaast heb ik geschiedenis gestudeerd en daarin ook lesgegeven. Een aantal jaren heb ik dat gecombineerd met lesgeven aan de Slalom voor speciaal onderwijs. Op een gegeven moment had ik het maximaal aantal uren bereikt op het Coornhert en stond ik jarenlang voor de klas met de vakken geschiedenis en maatschappijleer.De laatste tien á vijftien jaar zat ik in de staf van de school en was tevens coördinator voor de klassen zes en zeven en hoofd van de Facilitaire Dienst. De laatste uurtjes les die ik nog gaf zijn drie jaar geleden gestopt toen ik als raadslid voor de PvdA in de gemeenteraad werd gekozen.” Hij hoopt op een verkiesbare plaats bij de gemeenteraadsverkiezingen. “Ja hoor, Ik wil er nog wel een termijn aan vastplakken. De PvdA zit weer een beetje in de lift. Hopelijk zet dat ook lokaal door en krijgen we er een vijfde zetel bij.” Terug naar het onderwijs, waarin volgens Max de laatse jaren veel is veranderd. ‘Men denkt dat het onderwijs makkelijker is geworden met minder vakken. Maar dat is niet zo. Er zijn weliswaar minder vakken, maar de vakken die er nog zijn, zijn wel sterk uitgebreid. je komt niet meer weg met een simpel werkstukje.” Ook zijn de leerlingen veranderd. “Leerlingen zijn mondiger en kritischer dan vroeger en dat mag ook. Ik heb altijd goed contact gehad met leerlingrn, ik heb zelfs nog wat oud-leerlingen in mijn vriendenbestand.

Het zal voor Max wel even wennen zijn om niet meer dagelijks de route naar het Coornhert te fietsen.Toch denkt hij niet dat hij in het bekende zwarte gat zal vallen. “Ik heb mijn raadswerk en mijn hobby is strafrecht, dus wil ik nog wel rechten gaan studeren. Daarnaast wil ik mijn andere hobby weer oppakken, het organiseren van rondleidingen langs belangrijke plaatsen uit de Eerste Wereldoorlog, zoals Verdun, Marne en Ieper met een kleine groep van drie tot zes personen, met maximaal twee auto’s. Dat doe ik al jaren, maar door corona ligt dit al ruim een jaar stil. Ook wil ik in het voorjaar weer mijn reisjes naar Liverpool organiseren. Dat heeft met mijn andere hobby te maken, The Beatles.”

Max is trots op het feit dat hij iets achterlaat. “Ik heb nog wat bemoeienissen met de vereniging voor oudleerlingen, die ik heb opgericht en ook de Vrienden van het Coornhert. Je ziet het, het Coornhert blijft de rode draad in mijn leven.”

Marianka Peters

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten