• Marjolein Pieks ontving de bokaal uit handen van Jefffrey van Geenen namens stichting Poëziestad
• Marjolein Pieks ontving de bokaal uit handen van Jefffrey van Geenen namens stichting Poëziestad Foto: Marianka Peters

Gouds Stadsdichtersgala gaat door

Algemeen 286 keer gelezen

GOUDA • De Stadsdichtersverkiezing mag dan volgend jaar niet doorgaan, maar het Groot Gouds Stadsdichtersgala gaat onverminderd door. Wie volgt Marjolein Pieks op, die in 2019 de award voor beste stadsdichter won? 

Op zondag 6 februari weten we het, want dan wordt het stadsdichtersfestival gehouden in de Goudse schouwburg. Van 15.00-17.00 zijn de voorrondes en van 19.00-22.00 de halve finale en finale. Direct nadat de laatste coronaversoepelingen door premier Mark Rutte waren afgekondigd werd er door de organiserende stichting Stadspoëzie, een nieuwe datum geprikt. Vorig jaar zag de organisatie de bui al hangen, toen de Chocoladefabriek werd overspoeld door poëzieminnend publiek. Het Groot Gouds Stadsdichtersgala werd mede door de diversiteit van de vijftien deelnemende stadsdichters een doorslaand succes. Daarom verhuist het gala nu naar de Goudse schouwburg. ‘s Middags vinden de voorrondes plaats in onder meer de Gouwe zaal en ‘s avonds zullen de halve finales plaatsvinden in de Kleine zaal.

Grijze oude mannen  

“Het is de derde keer dat we dit gala organiseren en gelet op de publieke belangstelling verhuizen we dit jaar naar de Goudse schouwburg waar veel meer ruimte is. Bovendien geeft de schouwburg toch wel cachet aan het geheel,” stelt voorzitter Pieter Stroop van Reenen. “Poezie is de laatste jaren erg populair geworden. De grijze oude mannen in maatpakken hebben plaatsgemaakt voor een hele nieuwe generatie boordevol talent.”

Dat zie je ook terug bij  Dichters op Donderdag in het IJsselhuis, waar steeds meer jong talent van zich laat horen.

Marjolein Pieks uit Heumen mag in ieder geval haar titel uit 2019 komen verdedigen, maar verder gaat het deelnemersveld komend jaar van 15 naar 40 stads- of dorpsdichters. “En die staan allemaal te trappelen om mee te doen. Sinds een paar dagen staat de inschrijving open en we zitten nu al op meer dan 26 aanmeldingen van stads- en dorpdichters uit het hele land, van Texel tot Maastricht. Opvallend is ook dat de grote steden goed zijn vertegenwoordigd.” 

Wethouder Thierry van Vugt sprak vorig jaar tijdens de opening van het gala al de hoop uit dat het Groot Gouds Stadsdichtergala wel eens een opmaat zou kunnen zijn voor het grootste stadsdichtersgala van het land. Hij zou daar dit jaar zomaar gelijk in kunnen krijgen. “In 2022 (Gouda 750 jaar) gaan we voor zoveel mogelijk stadsdichters,” benadrukt Pieter. Het Groot Gouds Stadsdichtersgala wordt op zondag 6 februari gehouden in de Goudse schouwburg vanaf 15.00 uur. In tegenstelling tot voorgaande jaren zal de toegang niet helemaal gratis zijn. Binnenkort begint de kaartverkoop.


Marianka Peters

Marianka Peters

Redactiecoördinator Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Drie verdachten aangehouden in Gouda na melding vuurwapen Nieuws 4 uur geleden
Gouda heft de 29 overnachtingsplekken voor campers op Klein Amerika op.
Ruim honderd extra parkeerplekken op Klein Amerika, 29 camperplaatsen verdwijnen Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Keramische sculpturen binnenkort te zien bij De Firma Nieuws 6 uur geleden