<p>&bull; Channah is dikke maatjes met Dillan,de hond van haar opa en oma, maar een hulphond kan haar echt helpen.&nbsp;</p>

• Channah is dikke maatjes met Dillan,de hond van haar opa en oma, maar een hulphond kan haar echt helpen. 

(Foto: Marianka Peters)

Help Channah aan een PTSS-hulphond

  •   keer gelezen

GOUDA/WADDINXVEEN • ‘Misbruikt, aangerand, zonder reden in elkaar geslagen en aangereden. Hoeveel kan een 17-jarige verdragen? Help alstublieft!’ Odette Bongers schreef deze noodkreet voor haar dochter Channah op steunactie.nl.


In haar jonge leven heeft Channah niet veel geluk gekend. Jarenlang is zij geestelijk en seksueel misbruikt door haar vader. Ze heeft vele scholen gehad omdat mensen haar niet konden begrijpen (ADHD,ADD). Daarnaast is ze slachtoffer geworden van aanranding, heeft ze een auto-ongeluk gehad met als gevolg een whiplash en hersenschudding en is ze door een groep onbekenden in elkaar geslagen. “Channah heeft onder meer PTSS en onverwerkte trauma’s. We zijn nu drie jaar verder en alle therapiën zijn mislukt, omdat Channah zich niet veilig voelde. Een hulphond is nog de enige optie, die Channah rust en vertrouwen kan geven,” stelt moeder Odette. Alle hoop is dus gevestigd op een hulphond. 

Channah staat al 2,5 jaar op de wachtlijst van Stichting De Click, een gecertificeerde hulphondorganisatie. Maar een hulphond kost geld, veel geld. In totaal 20.000 euro, waarvan de stichting 9.200 voor zijn rekening neemt. Odette moet de resterende 10.800 euro voor haar rekening nemen. Tevergeefs deed Odette een beroep op de gemeente en de zorgverzekering. Maar de situatie wordt voor  Channah steeds nijpender, onderzoek heeft uitgewezen dat Channah 24 uur per dag in de stressmodus staat, dus moet er snel een oplossing komen. 

Om de procedure te versnellen, heeft Odette als moeder een crowdfundingsactie gestart, waarvan de eerste vierduizend euro al binnen is. ‘’Het gaat niet alleen om de kosten voor een hulphond, maar de wekelijkse teamtrainingen maken de hond zo kostbaar.” Toch zet Odette alles op alles om haar dochter te helpen. De eerste reacties op de crowdfundingsactie zijn  hartverwarmend. “En er is al overleg geweest met het Driestar College, waar Channah VWO onderwijs volgt. De school is zo begripvol en meelevend en dat is hartverwarmend.’

Een PTSS-hulphond biedt stabiliteit en veiligheid in situaties die door Channah als bedreigend worden ervaren. Met een PTSS-hulphond kan Channah weer leven zonder bang te zijn. Channah zelf kijkt reikhalzend uit naar een hulphond, die haar helpt om zich weer veilig te kunnen voelen.

Wilt u Channah helpen? Ga naar https://steunactie.nl/actie/help-channah-aan-een-ptss-hulphond/-4139.


Marianka Peters

Het begrip Hulphond gaat verder dan een blindegeleidehond. Voor mensen met PTSS hebben hulphonden hun diensten al bewezen.

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten