• De expositie Lifeguard ging vorig jaar de mist in vanwege corona, Binnenkort in de herkansing.
• De expositie Lifeguard ging vorig jaar de mist in vanwege corona, Binnenkort in de herkansing. Foto: Jan van den Berg

Expositie Lifeguard op herhaling

Algemeen 167 keer gelezen

gouda • Vorig jaar ging de tentoonsstelling van Jos van der Biezen door corona helemaal de mist in. Nu krijgt de expositie Lfieguard een tweede kans.

“Als het persoonlijk is, wordt kunst maken veel interessanter.” Beeldend kunstenaar Jos van der Biezen had het al eens gehoord, maar heeft het nu ook zelf ervaren. Want persoonlijk is zijn nieuwe expositie zeker. De inspiratie vond Jos namelijk in een kistje dat zijn jong gestorven vader in 1979 had achtergelaten. 

“We hebben allemaal wel zoiets, een doosje of kistje waarin we spullen met nostalgische waarde bewaren. Het was het persoonlijk archief van mijn vader”, aldus Jos. In dat archief zaten tientallen foto’s uit de periode dat zijn vader in Nederlands-Indië was gestationeerd tijdens de politionele acties van 1947.

Anoniem
De foto’s waren in zekere zin anoniem. Jos wist niet wie ze had gemaakt en herkende alleen zijn vader op sommige foto’s. “Doordat mijn vader zo jong overleden is en ook familie hier weinig van wist, kan ik er ook niets meer over vragen”. Toch grepen de foto’s hem aan. Zoals de foto die voorafgaand aan de missie is genomen en waarop de mariniers het beeld uit lopen. “Ze lopen als het ware zo naar de ellende toe, rechtstreeks de oorlog in.”

Vergrootglas
Aanvankelijk was Jos niet van plan ze te exposeren. “Ik had de foto’s ingescand, heb ze toen bewerkt op mijn telefoon en op internet gezet. Daar kwamen veel reacties op, vaak van mensen die een vader of opa hadden die er was geweest.”

Ze moedigden hem aan door te gaan met zijn project. Maar dat viel nog niet mee. Zeventig jaar oude foto’s waarvan je volgens Jos “met een vergrootglas moest kijken wat er opstond”, blies hij op tot enorme kunstwerken. Talloze experimenten met printers, lijmsoorten en verf waren nodig voor het gewenste resultaat. Met krachtige kleuren veranderde Jos de anonieme foto’s in een beeldend verhaal. Het is het verhaal van wat de ‘politionele acties’ werden genoemd. Een term die volgens Jos geen recht doet aan de geschiedenis. 

“Het was gewoon een oorlog, met 100.000 doden, het merendeel Indiërs. Het is een beetje het ondergeschoven kindje uit onze geschiedenis. Ik hoop dat mijn werk leidt tot erkenning van al die ellende. Dat mijn werk bij de bezoekers vragen gaat oproepen over deze tijd en dat mensen er meer over willen leren”.

Juist daarom is Jos ook zo blij dat schrijfster Marion Bloem de opening van de expositie komt verzorgen. De expositie Lifeguard is te zien in Cultuurhuis Garenspinnerij vanaf 31 augustus tot eind september. Marion Bloem opent de expositie op 23 september om 20.00 uut. Marion Bloem (Arnhem, 1952) is schrijfster en film- en documentairemaker. Ze debuteerde in 1976 met ‘De overgang’ en brak in 1983 door met ‘Geen gewoon Indisch meisje’.

Vooraf aanmelden via: www.cultuurhuisgarenspinnerij.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Meerdere woningen ontruimd na brand in afvalcontainer, politie gaat uit van brandstichting 112 20 uur geleden
Kunstenaars Saskia Vergunst en Henk Veldhuizen nemen met de expositie 'Vrij Verrassend' de bezoeker mee in hun kijk op de wereld.
Expositie 'Vrij Verrassend' bij Firma van Drie Nieuws 22 uur geleden
Cultuurhuis Garenspinnerij viert op vrijdag 6 en zaterdag 6 april haar 10-jarig jubileum met het spektakel GOUD!
Cultuurhuis Garenspinnerij viert 10-jarig jubileum met het spektakel GOUD! Nieuws 27 mrt, 17:14