• Voor ouderen is het  bikkelen om de fiets geparkeeerd te krijgen bovenin de nieuwe fietsenstalling bij het station.
• Voor ouderen is het bikkelen om de fiets geparkeeerd te krijgen bovenin de nieuwe fietsenstalling bij het station. Foto: Sandra Zeilstra

‘Tweelaags fietsparkeren’ ongeschikt voor ouderen

Algemeen 941 keer gelezen

GOUDA • Het was het paradepaardje van wethouder Hilde Niezen, de aanpak van het Zuidelijk Stationsgebied met twee fietsenstallingen, een nieuw busstation en een herinrichting van de openbare ruimte.

Met name van de twee fietsenstallingen waren de verwachtingenhoog gespannen. Tenslotte moeten deze een einde maken aan de fietsenchaos rond het station. Men is druk bezig met de westelijke fietsenstalling. Het werk verloopt voorspoedig en naar verwachting kan de stalling in september open.

De oostelijke fietsenstalling is gereed en wordt al goed gebruikt, zeker de benedenverdieping, maar er is nog ruimte genoeg om fietsen te stallen. “De stalling wordt zo aantrekkelijk dat mensen er hun fiets graag neerzetten.” zei wethouder Hilde Niezen bij aanvang van het project. Dat is gelukt, de fietsen zijn grotendeels verdwenen van het voorplein. Maar tegelijkertijd dient zich een ander probleem aan.

Twee lagen
Om de capaciteit van de fietsenstalling zo goed mogelijk te benutten, is voor tweelaags fietsparkeren gekozen. ’s Morgens vroeg zijn alle plekken op straatniveau al vergeven. Alleen de bovenliggende plekken zijn nog beschikbaar. Maar dat is geen optie voor ouderen. Dat ondervond ook de heer Bruijning. Hij is een echte liefhebber van openbaar vervoer en heeft zijn hele  werkzame leven gependeld tussen Gouda en Rotterdam.

“Ik ga nog wekelijks naar de universiteit in Rotterdam. Ik ga bewust tijdens de daluren want dan heb ik zeker een zitplaats. Naar het station ga ik altijd met de fiets, maar de nieuwe fietsenstalling op straatniveau is dan al helemaal vol, Alleen daarboven zijn nog plekken vrij, maar met mijn 85 jaar krijg ik die fiets met geen mogelijkheid in en uit het rek.”

Helpende hand
Bruijning krijgt weliswaar regeimatig hulp van een passant, maar hij vraagt zich af of het niet mogelijk is om bijvoorbeeld een aantal plekken op straatniveau te reserveren voor ouderen.

“Toen ik een medewerker daarnaar vroeg zei hij ‘daar hebben wij niks mee te maken en dat kunnen wij niet regelen’. Toch zou het fijn zijn als dit geregeld zou kunnen worden. Ik zal toch echt niet de enige zijn die hier moeite mee heeft.  Een alternatief heb ik niet, want als ik mijn fiets voor het  station parkeer, wordt hij weggehaald.” 

Vanwege het zomerreces was het niet mogelijk om een reactie te krijgen van wethouder Hilde Niezen. Na de zomervakantie worden fietsen die voor het station staan namelijk weggehaald. Intussen wordt de oostelijke stalling nog verder uitgebreid (zo’n 350 extra fietsplekken). Maar daarvoor moet er eerst ruimte gemaakt worden. Dat gebeurt op dit moment voor de ruimtes van de Tickets & Service en Döner Company die inmiddels gesloten zijn. 

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Drie verdachten aangehouden in Gouda na melding vuurwapen Nieuws 18 uur geleden
Gouda heft de 29 overnachtingsplekken voor campers op Klein Amerika op.
Ruim honderd extra parkeerplekken op Klein Amerika, 29 camperplaatsen verdwijnen Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Keramische sculpturen binnenkort te zien bij De Firma Nieuws 20 uur geleden