Gouwenaar Hans van Geluk gebruikt eigen kennis en ervaring om anderen te helpen omgaan met de ziekte van Parkinson. Foto: Marianka Peters
Gouwenaar Hans van Geluk gebruikt eigen kennis en ervaring om anderen te helpen omgaan met de ziekte van Parkinson. Foto: Marianka Peters

Hans van Geluk hoopt op spoedige doorbraak

Algemeen 1.027 keer gelezen

GOUDA • Hoewel hij al langere tijd het sterke vermoeden had, kwam de diagnose Parkinson toch hard aan bij Gouwenaar Hans van Geluk. Sindsdien heeft de voormalige rijschoolhouder het roer volledig omgegooid en zet hij zjn kennis en ervaring in om andere Parkinsonpatiënten en hun dierbaren te helpen.

Parkinson is sinds een aantal jaren de snelst groeiende neurologische ziekte. En nu de populaire zangers Rob de Nijs en Ernst Daniël Smid ook aan het publiek kenbaar hebben gemaakt de ziekte Parkinson onder de leden te hebben, is er meer dan ooit aandacht voor deze progressieve aandoening.  In Nederland zijn er zeker 53.000 personen, die de diagnose Parkinson hebben. Verwacht wordt dat dit aantal naar 80.000 is gegroeid in 2040.  Stond Parkinson voorheen vooral bekend als een ‘oude mensen’ ziekte, opvallend is dat een groot deel van hen  jonger is dan 40 jaar..

Wereld stort in
“Het begon bij mij 4 à 5 jaar geleden. Ik begon wat te slepen met mijn linkerbeen,” begint Hans zijn verhaal. “Volgens de huisarts was het artrose. Ik vertrouwde het niet en werd doorverwezen naar de neuroloog, die de diagnose Parkinson vaststelde. Dan stort je wereld letterlijk in. Ik was al 35 jaar rijschoolhouder, maar ik vertrouwde mezelf niet meer, dus ben ik daar direct mee gestopt. Je mag overigens met Parkinson geen beroepschauffeur zijn.”

Nadat Hans van de eerste schrik bekomen was, wilde hij alles weten over deze neurologische aandoening en zo begon zijn zoektocht over het internet. Het viel hem op dat er qua literatuur weinig te vinden was over mensen met Parkinson als verkeersdeelnemer. “Ik besloot mijn kennis en ervaring als rij-instructeur en rijangst-coach mét Parkinson in te zetten om anderen te informeren over verkeersparticipatie. Dit heeft geleid tot de website Parkinson en Verkeersdeelnemer.nl. Daarmee had ik een nieuw doel in het leven gevonden.”

Complex
Inmiddels wordt de website met zo’n zeventig pagina’s vaak geraadpleegd. “Parkinson maakt het leven complex, maar ook verkeer- en rijangst maken het leven complex. Het wordt pas echt een probleem als de angst voort gaat komen vanuit de Parkinson,” luidt de introtekst op de website.

Is er een meldplicht bij het CBR, binnen welke termijn geldt dit en hoe opwelke termijn vraag je een rijtest aan? Zomaar wat vragen waarop de website antwoord heeft. Overigens heeft Hans zelf de rijtest in een vroeg stadium van zijn ziekte afgelegd en hij adviseert andere Parkinsonpatiënten hetzelfde te doen. “Omdat Parkinson een ziekte is die van uur tot uur kan verschillen,de medicatie slaperig kan maken en omdat je verantwoording naar andere weggebruikers en bijrijders hebt.”

Nachtblindheid
Maar op de site houdt Hans ook alle ontwikkelingen bij op het gebied van rij-angst, nachtblindheid en andere bijwerkingen die Parkinson met zich mee kan brengen. Maar ook de ontwikkelingen op het gebied van onderzoeksresultaten naar de oorzaak van Parkinson houdt Hans bij op de site. Over de oorzaak van Parkinson bestaan verschillende theoriën. Volgens deskundigen, waaronder vooraanstaand neuroloog Bas Bloem, is de oorzaak gelegen in de industrële revolutie, het werken met chemicaliën en zware stoffen.

Parkinson is een progressieve ziekte, die je hersenen en zenuwstelsel aantast. Je leeft jarenlang met steeds ernstiger wordende klachten, die varie¨ren van trillende handen, stijve spieren en traag bewegen tot depressie, angsten en uiteindelijk vaak ook dementie. Los van het persoonlijke leed is ook de maatschappelijke impact enorm. Parkinson is nog niet te genezen, maar daar komt hopelijk snel verandering in als de onlangs gelanceerde alliantie ParkinsonNL de eerste resultaten bekend maakt. 

ParkinsonNL, het nieuwe fonds wil met onderzoek, innovatie en voorlichting versneld stappen zetten om de ziekte te stoppen. Volgens de neurologen Bas Bloem en Jorrit Hoff, ambassadeurs van ParkinsonNL, liggen er juist nu grote kansen. ‘’Gelukkig zien we in onderzoek belangrijke ontwikkelingen die het aannemelijk maken dat de we de komende jaren echt doorbraken kunnen verwachten. En ook op het gebied van zorginnovaties en behandelmethodes zijn de verwachtingen hoog,’’ schrijven de neurologen op hun site. 

Met de campagne ‘Zet Parkinson op 1’ vraagt ParkinsonNL Nederlanders letterlijk en figuurlijk Parkinson op 1 te zetten. “Om die doorbraken mogelijk te maken moet Parkinson veel meer aandacht krijgen dan tot nu toe het geval is. Als ik daaraan een kleine bijdrage mag leveren, is dat mooi,” stelt Hans.

Kijk voor meer informatie: www.parkinsonenverkeersdeelnemer.com

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden