Ed de Lange Gouda's 50+ partij. Foto: Marianka Peters
Ed de Lange Gouda's 50+ partij. Foto: Marianka Peters

UPDATE: Gouda’s 50+ partij door onenigheid ten onder

Algemeen 747 keer gelezen

GOUDA • Gouda’s 50+ partij doet niet mee met de Gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Daarna zal de lokale politieke partij zichzelf opheffen.

Het nieuws kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Ed de Lange en Astrid van Eersel stellen zich ( ieder na 20 jaar raadswerk) niet meer beschikbaar. Beiden doen dat met het oog op hun gezondheid, “Halverwege juli ben ik uit de fractie van Gouda’s 50+ partij gestapt,” zegt fractievoorzitter Astrid van Eersel. “Aanleiding was de reactie van twee fractiegenoten op mijn voornemen mij niet meer beschikbaar te stellen voor het raadslidmaatschap volgende periode.

Dit heeft daarna een keten van gebeurtenissen in gang gezet waarna het uiteindelijk voor mij onmogelijk is nog verder te gaan met alle drie de huidige fractie leden. Het is heel jammer, maar het vertrouwen is volledig weg.”

Gouda’s 50+ partij is in 1997 opgericht door Ed de Lange, Ook sloot VVD-corifee Jan van Dijk zich aan. Vanaf 1998 maakt de partij deel uit van de Gemeenteraad. Op dit moment heeft de partij vier zetels. Ook de VVD (oppositie) heeft vier zetels. Dat is net zoveel als D66, ChristenUnie, PvdA en CDA, die met GroenLinks (drie zetels) de coalitie vormen. 

“Tijdens Ed zijn ziekte heb ik alles opgevangen. Ik loop al lang mee in de politiek, dat ik me niet alles laat zeggen. Ik maak mijn termijn gewoon netjes af deze raadsperiode als zelfstandig raadslid.”

Ed de Lange wil nog niet ingaan op het gebeuren. Hij beperkt zich te zeggen dat de inzet en doelstelling om ouderen en mensen met een beperking op de politieke kaart in Gouda te zetten, is gehaald. ”In die tijd hadden politieke partijen niets of nauwelijks een woord of alinea over deze doelgroepen in hun programma staan.”

Nu de doelstelling is gehaald dat elke politieke partij de genoemde doelgroepen hoog op hun prioriteitenlijst heeft staan, is het voor Gouda’s 50+ partij mede een reden om niet aan de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 deel te nemen. 

Het bestuur heeft in overleg met de leden na een schriftelijke stemronde het besluit genomen de partij in maart 2022 na de gemeenteraadsverkiezingen op te heffen.

Binnenkort leest u een uitgebreid interview in deze krant.

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie