Heel de Sophiastraat liep uit  om Jellie de Vres te felicitteren met haar 100e verjaardag.
Heel de Sophiastraat liep uit om Jellie de Vres te felicitteren met haar 100e verjaardag. Foto: Marianka Peters

Honderdjarige Jellie de Vries: ‘Gewoon blijven ademhalen’

Algemeen 446 keer gelezen

GOUDA • De Goudse Jellie de Vries heeft afgelopen week de respectabele leeftijd van honderd jaar bereikt. En dat heeft ze geweten ook. 

Toen draaiorgel het Zonnetje van Adrie Vergeer zijn eerste noten speelde, liep de hele Sophiastraat uit om hun buurvrouw te feliciteren. In een mum van tijd was de voortuin van Jellie veranderd in een grote bloemenzee, buurkinderen kwamen met zelfgemaakte slingers, er was voor iedereen taart en voor de kinderen was er een ijsje. 

“Overweldigend, dit had ik niet verwacht.” vertelt de krasse dame enthousiast. “Ja, je kunt wel horen dat ik uit Friesland kom. Ik slik ze nog aardig in, hè,” verontschuldigt zij zich voor haar dialect. 

Kleinkinderen
“Ik ben hier met mijn man na de oorlog in 1946 komen wonen. Dat is nu 75 jaar, hier zijn mijn twee jongens geboren en ik heb vijf kleinkinderen.”

Het is alweer 19 jaar geleden dat Jellie’s man overleed. Zoon Jan vult aan: “Onze moeder wil hier graag blijven wonen en met de zorg van ons gaat dat ook lukken. Daarnaast hebben we een buurtapp en houden de buren een oogje in het zeil.” 

Op de vraag wat het geheim is om honderd kaarsjes te mogen uitblazen, zegt Jellie resoluut: “Gewoon blijven ademhalen en een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!” 

Boodschappen
Tot voor kort deed zoon Jan iedere zaterdag met zijn moeder boodschappen, tot corona roet in dit wekelijkse uitje strooide. “Moeder houdt het nieuws goed bij en weet wat er in de wereld  en in Gouda gebeurt en dat interesseert haar ook.” En ook de Goudse nieuwtjes volgt zij nog op de voet.”  

Jellie vult aan: “Ik heb ook een brief van Jaap Smit, de commissaris van de koning en een felicitatie brief van het kabinet van de koning gekregen.” Dan komt locoburgemeester Thierry van Vugt binnen met een mooie bos bloemen en de felicitaties namens het stadsbestuur van Gouda en dat maakt de cirkel rond.

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Meerdere woningen ontruimd na brand in afvalcontainer, politie gaat uit van brandstichting 112 12 uur geleden
Kunstenaars Saskia Vergunst en Henk Veldhuizen nemen met de expositie 'Vrij Verrassend' de bezoeker mee in hun kijk op de wereld.
Expositie 'Vrij Verrassend' bij Firma van Drie Nieuws 15 uur geleden
Cultuurhuis Garenspinnerij viert op vrijdag 6 en zaterdag 6 april haar 10-jarig jubileum met het spektakel GOUD!
Cultuurhuis Garenspinnerij viert 10-jarig jubileum met het spektakel GOUD! Nieuws 27 mrt, 17:14