Intocht Sinterklaas Gouda

Gouda - Zaterdag 18 november komen Sinterklaas en zijn Pieten weer aan in Gouda. Rond 10.15 uur meert de Pakjesboot aan bij de Regentesseplantsoen. De intocht wordt dit jaar grootser dan ooit. Zo zijn er meer Pieten, dansen de kinderen van Adelina's Dancing Colours mee en loopt er een extra muziekkorps mee.

Zaterdag de 18e begint het feest 's ochtends al met de boottocht over de Turfsingel en de Kattensingel. Langs de kant is er genoeg te beleven, met onder meer een koortje bij Cultuurhuis de Garenspinnerij. Om 10:15 uur meert de stoomboot aan bij het Regentesseplantsoen, ter hoogte van de Herpstraat. Vanaf 11:00 uur vervolgt de Sint op Americo zijn route via de Kleiweg door de rest van de binnenstad. De stoet is nog groter dan voorheen: zo rijdt er dit jaar een oude brandweerwagen mee, met echte brandweer pieten. Ook dansen er kinderen van Adelina's Dancing Colours mee. Rond 12:30 bereiken de Sint en zijn pieten het oude Stadhuis, waar ze ontvangen worden door de Burgemeester.

Voor het eerst lopen er dit jaar ook Pieten rond met glutenvrije pepernoten, speciaal voor kinderen met een glutenallergie. De Glutenvrije-Pieten zijn makkelijk te herkennen aan het groene pak dat ze dragen.

Toch is het voor sommige Pieten de laatste keer dat ze meelopen, ze gaan met pensioen. Deze Opa- en Oma-Pieten worden een dagje ouder, de haren grijzer en ze zijn soms al wat slechter ter been. Daarom gaat de Sint dit jaar tijdens de intocht op zoek naar nieuwe jonge pieten. En alle kinderen komen daarvoor in aanmerking. "Ze hoeven alleen maar hun pietendiploma te halen.", aldus de Sint.

En dat kan dit jaar met nog meer activiteiten dan voorheen. Van daklopen tot bootje varen, en van pakjes stapelen tot pepernoot gooien: het kan allemaal zaterdag de 18e vanaf 12:00 uur in de binnenstad. Wie alles volbrengt, krijgt een pietendiploma en mag zich aan het einde van de dag een echte Piet noemen. Ook Sinterklaas is 's middags bij de activiteiten te vinden.

Ook in de weken na de intocht is de Sint nog vaak in Gouda te vinden. Zo zijn er op zaterdag 25 november vanaf 13:00 uur allemaal spelletjes in de binnenstad. Kinderen kunnen hier oefenen voor een dansje, liedje, of iets anders waar ze goed in zijn. Een paar uur later ( vanaf 15.30 uur) mogen ze in de burgerhal van het stadhuis hun kunsten laten zien aan Opa-Piet en Sinterklaas zelf. De winnaar mag optreden in het Circus van Sinterklaas. Alle andere deelnemers krijgen een gratis kaartje voor het circus dat dit jaar ook weer in Gouda neerstrijkt.

Hoe dichter bij 5 december, hoe meer de spanning stijgt. Omdat wachten nooit leuk is, kunnen alle kinderen van Gouda en omgeving op 2 december alvast hun schoentje zetten in Gouda. En misschien stopt Sinterklaas er wel wat lekkers in…

Genoeg Sinterklaas dus in Gouda dit jaar. "Ik hoop alle kinderen van Gouda te zien de komende weken.", aldus Sinterklaas vanaf de Pakjesboot op weg naar Gouda. Het hele programma en een oproep van Opa Piet aan de Goudse kinderen om Piet te worden is te vinden op www.sinterklaasgouda.nl.

Route intocht

9. 30 uur: Stoomboot komt aan op de Turfsingel

9.45 uur: Stoomboot komt aan op de Kattensingel

10.15 uur : Aankomst Regentesseplantsoen / Herpstraat

11.00 uur: Aanvang intocht

11.10 uur: Kleiweg

11.25 uur: Naaierstraat

                 Achter de Vismarkt

                 Lange Groenendaal

                 Korte Groenendaal

11.35 uur: Dubbele buurt/ Markt

11.50 uur: Korte Tiendeweg

                 Zeugstraat

12.05 uur: Nieuwe Markt passage

12.20 uur: Achter de Waag

12.30 uur: Ontvangst burgemeester op het stadhuis

Sint stapt af:

11.10 uur: Kleiweg

11.35 uur: Dubbele buurt

11.50 uur: Lange Tiendeweg

12.05 uur: Nieuwe Markt passage

Sint bezoekt samen met de Pietenkapel de Pietenschool

14.10 uur: Zeugstraat

14.20 uur: Hoogstraat /Kleiweg

14.40 uur: Bootje varen in de Fluwelensingel/ Schouwburgbrug

15.00 uur: Achter de Waag

                

Marianka Peters
Meer berichten
Shopbox