Oud-rechercheur Joost Visbeen duikt in zijn achtste boek in de duistere wereld van de maffia. Foto: Marianka Peters
Oud-rechercheur Joost Visbeen duikt in zijn achtste boek in de duistere wereld van de maffia. Foto: Marianka Peters

Oud-rechercheur duikt in de wereld van de maffia

Door Marianka Peters

Gouda - Na anderhalf jaar is rechercheur Rus en zijn assistente Elza terug in de misdaadthriller 'Het noodlot van de foute speurder', waarin zij in de wereld van de maffia belanden. Het is alweer de achtste politieroman van de hand van de Goudse oud-rechercheur Joost Visbeen.

"Het is een heel ander boek geworden dan al mijn andere boeken," haast Joost (80) zich te zeggen. "In al mijn andere boeken stond altijd een Goudse onopgeloste zaak centraal, dit keer ben ik wereld van de maffia gedoken. Daarvoor heb ik veel research moeten doen, maar als je je in de maffiawereld verdiept, gaat er een wereld voor je open." In het boek 'Het noodlot van een foute speurder' probeert de maffia het door cocaïnehandel verkregen geld, wit te wassen. Dat leidt tot een niet ongevaarlijk politieonderzoek. Natuurlijk heeft de politieroman ook een Gouds tintje, want om op het spoor van de daders te komen, wordt een politie-informante ingeschakeld. De informante graaft zich steeds dieper in de criminele organisatie en komt in contact met de Amsterdamse onderwereld. "Dat is Sjaan van de Blekerssingel, waar ik vroeger in het écht veel mee werkte, zij komt nu terug in het boek om contact te leggen met de maffiosi. Maar ook komt de foute poltieagent Piet Storm voorbij, die in zijn eigen auto wordt doodgeschoten achter de Okaybar op Stolwijkersluis. Die moord is overigens nooit echt gebeurd." Lezers worden meegezogen in een verhaal van realiteit en fictie. Een route door Gouda richting Blonde Leentje wordt nauwkeurig beschreven om vervolgens te eindigen in de duistere onderwereld van de maffia in Amsterdam. Daarbij loopt het onderzoek naar de maffia én de moord op de politieagent dwars door elkaar heen. 'Het noodlot van de foute speurder' is een aaneenschakeling van intriges, die vol spanning leiden tot de ontknoping van het drama. Weer een boek dat je in één adem uitleest.

Op vrijdag 17 november vindt de boekpresentatie plaats bij Boekhandel Verkaaik aan de Lange Tiendeweg. Officier van Justitie Loes van der Wees zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Op zaterdag 18 november signeert Joost Visbeen zijn boek bij dezelfde boekhandel.

Marianka Peters
Meer berichten
Shopbox