Claudia Verschuur en Ben Bijker nemen als Klodje en Krek maandelijks hun intrek in Kleintheater Zwaan. Foto: Marianka Peters
Claudia Verschuur en Ben Bijker nemen als Klodje en Krek maandelijks hun intrek in Kleintheater Zwaan. Foto: Marianka Peters

Poppenkasttheater terug in Gouda

Door Marianka Peters

Gouda - 'Het poppenkasttheater hoort gewoon bij Gouda, dus halen we het weer terug,' stelt Peter Meijer van Kleintheater Zwaan in de Goudse binnenstad. Vandaag start de crowdfunding voor een nieuw te bouwen poppenkast en theaterstoeltjes voor het jonge publiek.


Jarenlang was het poppentheater van Hanneke Kuipers aan de Fluwelensingel een begrip. Niet alleen uit Gouda, maar vanuit de hele regio kwamen kinderen kijken en luisteren naar nieuwe avonturen van Berend Botje en vele anderen. Hanneke verhuisde met haar poppen en de hele santenkraam naar Blijham in Groningen, waarmee er een einde kwam aan jarenlang theaterplezier voor de allerkleinsten.

Maar er is goed nieuws. Het poppentheater komt terug naar Gouda. Het initiatief om binnen de muren van Kleintheater Zwaan aan het Zwaansgat een poppenkasttheater te realiseren komt van Peter Meijer, regisseur en eigenaar Kleintheater Zwaan en Ben Bijker en Claudia Verschuren, beter bekend als Krek en Klodje van Gordijn Opzij. Sinds twee jaar toeren Ben en Claudia als Krek en Klodje met een mobiele poppenkast door het land om voorstellingen op locatie te verzorgen. Traditionele voorstellingen, waarin dieren de hoofdrol spelen, zijn het allerminst, want het tweetal heeft een geheel nieuw concept bedacht, waardoor de voorstelling een echte beleving wordt. Claudia speelt een personnage buiten de kast en zorgt zo voor interactie tussen de poppen en het publiek. "We hebben zo'n vier verschillende voorstellingen, maar schrijven ook themagerichte voorstellingen voor bijvoorbeeld scholen en kindercentra," vertelt Ben Bijker.

Ook in Kleintheater Zwaan zijn al vaker voorstellingen gespeeld, die allemaal uitverkocht waren. En dat smaakt naar meer. "De bedoeling is dat we hier maandelijks op zaterdagmiddag een aantal voorstellingen gaan verzorgen. Daardoor kwam ook de wens naar boven voor een nieuwe opklapbare poppenkast met meerdere speelramen en volledig afgestemd op de beschikbare ruimte, waardoor je van de voorstelling een nog grotere beleving kan maken." Claudia vult aan: "Ik kan zowel in als buiten de kast spelen.Ik ben de vriendin van de poppen, maar omdat ik in direct contact met de kinderen sta, beleef ik het spel met de kinderen mee."

Het ontwerp voor een nieuwe poppenkast ligt al helemaal klaar, nu gaat de geldinzameling van start. De totale begroting bedraagt 1.500 euro, inclusief 35 klapstoeltjes voor kinderen. Vandaag start de crowdfunding via www.voorjebuurt.nl/, maar aanstaande zaterdag maakt de campagne een échte vliegende start met een viertal gratis voorstellingen. "We doen dat op een ludieke manier in een leeg theater zonder stoelen en zonder poppenkast," legt Peter Meijer uit. "Dat ziet er een beetje sneu uit, maar met de nodige improvisatie moet het lukken. Iedereen zal dan begrijpen dat er geld nodig is voor de poppenkast en stoelen." Doneren kan al vanaf tien euro. In ruil daarvoor krijgen de gulle gevers een ferme handdruk. Meer doneren kan natuurlijk ook en natuurlijk krijgen ook deze donateurs iets terug, van een foto met hun favoriete poppenkastfiguur, een actieve rol in een voorstelling tot aan een naamplaatje in de nieuwe poppenkast.

Wilt u de nieuwe poppenkast steunen met een bijdrage? Ga dan naar www. voorjebuurt.nl/poppenkasttheaterterugingouda. Daar is ook een leuk filmpje te zien over de actie.

Marianka Peters
Meer berichten
Shopbox