Mark Zegeling. Foto: Marianka Peters
Mark Zegeling. Foto: Marianka Peters

Kunstcollege in Goudse schouwburg

Gouda - 'Het Geheim van de Meester' onthult de verborgen verhalen achter lagen verf en vernis. Het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer draagt bijvoorbeeld helemaal geen parel, maar wat dan wel? Waaraan dacht de muze van Carel Willink tijdens het poseren? Is het oudst bekende schilderij van Frans Hals eigenlijk wel door Frans Hals geschilderd? De geheimen worden prijsgegeven in het gelijknamige tv-programma van kunstenaar Jasper Krabbé.

Op vrijdag 3 november komt het tv-team en de gereconstrueerde meesterwerken uit seizoen 1 en 2 komen naar de Goudse Schouwburg. Tijdens Het Geheim van de Meester College vertellen Jasper Krabbé en de experts live, geïllustreerd door de werken uit het tv-programma, met verdiepende en exclusieve informatie hoe zij de meesterwerken tot leven hebben gebracht. Het publiek krijgt de kans om vragen te stellen én om de kunstwerken van dichtbij te bekijken.

Tevens zal Mark Zegeling zijn boek presenteren, waarin het hele onderzoeksproces van de grote meesters is beschreven. Mark was nauw betrokken bij het onderzoek van de meesterwerken. Het boek is bovendien rijk geïllustreerd met foto's. Mark is geen onbekende in de kunstwereld. In 2013 beschreef hij in het boek Sterke Verhalen alle KLM-huisjes van de Goudse plateelfabriek Goedewaagen, die ooit zijn vervaardigd en uitgegeven. 

Een team van experts onthult in 'Het Geheim van de Meester' met behulp van röntgenonderzoek, infraroodopnamen, verfmonsters en klassiek speurwerk de spraakmakende geschiedenis achter veertien meesterwerken. In navolging van het gelijknamige tv-programma schetsen auteur Mark Zegeling en programmamaker Marc Pos een beeld van beroemde schilders met een uitzonderlijk talent die de kunstgeschiedenis een beslissende wending gaven.

Het kunstcollege in de Goudse schouwburg op 3 november begint om 20.00 uur. Kaarten te bestellen via de Goudse schouwburg.

Marianka Peters
Meer berichten
Shopbox