Uitzinnig publiek tijdens de Goudse Oranjenacht. Foto: Marianka Peters
Uitzinnig publiek tijdens de Goudse Oranjenacht. Foto: Marianka Peters

Goudse Oranjenacht weer terug!

Door Marianka Peters

Gouda - De Goudse Oranjenacht, het muziekspektakel dat de avond voor Koningsdag op de Markt wordt gehouden, komt volgend jaar weer terug. De gemeente heeft een bedrag van 25.000 euro uitgetrokken voor het muziekfestival, dat gratis toegankelijk zal zijn.

De organisatie van Oranjenacht 2018 is in handen van Jeffrey van Sluijs en Roel Ruissen, die hiervoor een nieuwe stichting in het leven gaan roepen. Beiden zijn gepokt en gemazeld in het organiseren van festivals en op het gebied van veiligheid al zes jaar betrokken bij de Oranjeboulevard aan de Raam. "We zijn heel blij dat de gemeente ons plan heeft goedgekeurd. Nu kunnen we aan de uitwerking beginnen, want bij een dergelijk festival komt heel wat kijken, vooral op veiligheidsgebied," vertelt Roel enthousiast. "In ieder geval krijgt het festival een andere naam, die we over anderhalve maand bekend maken. Dan is er ook meer bekend over de line-up. Natuurlijk proberen we weer een publiekstrekker naar Gouda te halen, al is dit wel afhankelijk van de financiële mogelijkheden."

Over de opzet voor volgend jaar wil Roel nog niet veel kwijt. "De opzet is in grote lijnen dezelfde als andere jaren, met een groot podium en muziek op de Markt. Het verschil is dat het muziekfestival meer gericht is op belevenis, dat meer past bij de huidige tijd." Binnenkort worden meer details bekend gemaakt.

17 jaar lang was de Goudse Oranjenacht in handen van organisatiebureau Grand Canyon. Bekende namen uit de Nederlandse muziekwereld waren de afgelopen jaren te gast in Gouda. Door de organisatiekosten, die mede door de strengere veiligheidseisen de laatste jaren enorm waren gestegen, zag Grand Canyon zich genoodzaakt in 2015 entree te heffen, dat het bureau op felle kritiek kwam te staan. Daarop besloot het bureau de Goudse Oranjenacht niet meer te zullen organiseren.

Om Oranjenacht nieuw leven in te blazen hadden zich drie organisaties aangemeld, waarna de keuze op Jeffrey Sluis en Roel Ruissen is gevallen. "De stichting in oprichting (van Sluis en Ruissen = red) heeft een uitgebreid plan ingediend. Er wordt een gratis feest georganiseerd voor iedereen,"licht wethouder Daphne Bergman toe. "In de plannen is ruim aandacht voor lokale betrokkenheid van (horeca-) ondernemers en duurzaamheid." Uit de ingediende aanvragen bleek al snel dat het subsidieplafond van 10.090 euro voor een gratis toegankelijke Oranjenacht niet toereikend is. Om die reden wordt het subsidieplafond verhoogd naar € 25.000,00. Mocht de stichting i.o. de activiteiten waarvoor zij subsidie heeft aangevraagd, niet of slechts ten dele uitvoeren, dan kan de subsidieverlening worden ingetrokken of ten nadele van de stichting i.o. worden gewijzigd.

Goudse Post
Meer berichten