Logo goudsepost.nl


Het Weeshuisplein blijft publiekelijk toegankelijk. Foto: Marianka Peters
Het Weeshuisplein blijft publiekelijk toegankelijk. Foto: Marianka Peters

Weeshuiscomplex verkocht!

Door Marianka Peters

Gouda - Het Weeshuiscomplex wordt verkocht aan de Goudse ontwikkelaar White House Development (WHP). Het totale plan omvat een restaurant en hotel, stadsappartementen in de huursector en een tweetal stadswoningen. De Casimirschool, die deels in het voormalig streekarchief is gehuisvest, verhuist naar de voormalige Emmaschool aan de Herpstraat.

In het weeshuis komt een restaurant en hotel met 18-22 kamers. In het voormalig Streekarchief komen 25-30 stadsappartementen in de huursector voor starters, alsmede twee stadswoningen aan de Spieringstraat. Het weeshuisplein, de voormalige burgemeesterswoning en Jeruzalemkapel blijven openbaar toegankeljk. Wethouder Daphne Bergman is blij dat er na jaren onderhandelen een goede invulling komt voor het weeshuiscomplex dat, voldoet aan de criteria 'Eeten, Verblijven, Ontmoeten'. "White House voldoet aan dit thema en voegt iets nieuws en unieks toe aan de stad. In het verleden hebben zich meerdere gegadigden gemeld en iedere keer liep dit uit op een teleurstelling. Ik ben heel blij dat het nu is gelukt. WHP wil de Jeruzalemkapel toegankelijk houden voor de stad en culturele activiteiten, op het moment dat er geen bruiloften en feesten worden gehouden."

Klankbordgroep

Vanwege het beeldbepalende karakter van het weeshuiscomplex wordt een klankbordgroep opgezet, bestaande uit onwonenden en organisaties die nauw betrokken zijn bij het complex, om samen met WHP optrekken bij de verdere planvorming. "Het gaat dus puur over de verdere invulling, de verkoop terugdraaien is geen discussie meer. In een reactie laat WHP-directeur Martin Rietveld weten zeer blij te zijn dat er eindelijk schot in de zaak komt. "Het is een langdurig proces geweest, maar we zijn blij dat het college nu een besluit heeft genomen. We hopen samen met de klankbordgroep tot een mooie invulling te komen."

Een klein pijnpuntje is dat WHP voor een oplossing moet zorgen ten aanzien van parkeren. "Bij het streekarchief is nu een kleine parkeerplaats, maar die vervalt. We willen het complex één laten worden met het Raoul Wallenbergplantsoen. Met betrekking tot het parkeren zijn er verschillende mogelijkheden. Die kunnen nu worden uitgewerkt." Ook over de omstreden overkapping van de Patersteeg is nog geen beslissing genomen. "Er loopt nog een onderzoek of dit wel strikt noodzakelijk is. Wij vonden het wel een mooi idee maar we zullen verder overleggen met de klankbordgroep. Het is nu belangrijk dat we de vereiste vergunningen krijgen zodat we begin volgend jaar kunnen starten."

De verhuizing van de Casimirschool naar de voormalige Emmaschool aan de Herpstraat is onderdeel van het Integraal Huisvestingsplan onderwijshuisvesting, en wordt daarin verder uitgewerkt. Ook worden de financiële consequenties van de verhuizing worden nader bekend gemaakt.

Marianka Peters
Meer berichten


Shopbox