Goudse Post cartoonist Peter Boersma zit er klaar voor om het nieuws rond de toekomst van het Weeshuis in een toepasselijke cartoon te verbeelden. Foto: Marianka Peters
Goudse Post cartoonist Peter Boersma zit er klaar voor om het nieuws rond de toekomst van het Weeshuis in een toepasselijke cartoon te verbeelden. Foto: Marianka Peters

'Als cartoonist zoek je altijd een beetje het randje op'

Scherp, prikkelend, maar altijd met een flinke dosis humor. De cartoons van Gouwenaar Peter Boersma, die u wekelijks in de Goudse Post vindt, zijn altijd goed voor een glimlach. Deze maand is het precies 30 jaar geleden dat zijn eerste cartoon verscheen in deze krant.

Gouda - Vorige maand portretteerde collega Eva van Dantzig van de website Indebuurt.nl/Gouda de Goudse tekenaar als 'Gouwenaar van de Week'. Zij kon toen nog niet weten dat de Goudse Post ook aandacht aan de goedlachse Peter zou besteden, maar dan vanwege zijn 30-jarig jubileum als cartoonist van de Goudse Post. Daarom deze co-productie. Op jonge leeftijd was Peter altijd aan het tekenen, maar een carriére als cartoonist had hij toen niet voor ogen. Hij wilde leraar worden, maar het liep anders. Via een vakantiebaantje als zweminstructeur in de Fuut in Reeuwijk, kwam hij bij zwembad de Tobbe terecht. "Lesgeven vind ik heel leuk en zo kwam ik ook bij Living Well terecht waar ik al jaren spinninglessen geef," vertelt Peter. "Daarnaast ben ik zweminstructeur en applicatiebeheerder bij SPORT.Gouda. Ik woon al meer dan 35 jaar in Gouda. De stad geeft mij enorm veel inspiratie, er gebeurt altijd wel wat hier. Het prachtige stadhuis, de fraaie Sint Jan en de vele leuke restaurants, ik zou het voor geen goud willen missen." Als het werk het even toeliet, zat Peter te tekenen. Dat viel ook op bij zijn collega's, die zijn cartoons ophingen. "Toen mijn tekeningen onder ogen kwamen bij de toenmalige eindredacteur Pieter den Broeder van de Goudse Post ging alles heel snel", vertelt hij. "Ik maakte vier tekeningen per week, die onder de noemer 'cartoonshow' in de Goudse Post verschenen. Dat was flink aanpoten. Later werden het er drie en de laatste jaren één in fullcolor." Alle cartoons die Peter door de jaren heen maakte zijn bewaard gebleven, dankzij zijn moeder die alle tekeningen uit de krant verzamelde. "Dit is uniek, want de originele tekeningen zijn er niet meer. Toen tekende ik alles nog met de hand. Pas rond 2005 ben ik gaan tekenen via de computer en in full color."
Over het algemeen is Peter een half uur tot een uur bezig met het maken van een cartoon. "Vaak is het idee er vrij snel, maar soms ligt de vloer ook vol met proppen papier." Waar hij de inspiratie vandaan haalt is heel verschillend. "Ik lees een kop in een krant of een tekst, maar meestal gaat dit in samenwerking met de eindredactie voor het meest actuele nieuws. Dan zie ik er vrijwel direct een plaatje bij en dan begin ik met tekenen." Het gebeurt niet vaak, maar heel soms keurt de eindredactie de cartoon af. "Onderwerpen over religie liggen erg gevoelig. Jaren geleden kon een bruin getint poppetje met een petje en bontkraagje echt niet. Tegenwoordig kan dit weer wel. Als cartoonist zoek je altijd dat randje een beetje op."

 

Goudse Post
Meer berichten