Foto:

Soesja Citroen ereburger van Gouda

  •   keer gelezen

Gouda- Vandaag is de Goudse Soesja Citroen benoemd tot ereburger van de stad Gouda. Burgemeester Verhoeve reikte haar de bij de benoeming behorende zilveren erepenning van de stad Gouda uit nadat hij officieel een exemplaar van haar boek: HIER WOONDEN, Stolpersteine Gouda in ontvangst had genomen.

Soesja is als Goudse jazz-zangeres/songwriter nationaal en internationaal bekend in de jazz-wereld. Sinds 2010 is zij in Gouda bovendien de drijvende kracht achter de plaatsing van de Stolpersteine in Gouda. In de afgelopen 10 jaar heeft zij zich ingezet om voor alle 388 uit Gouda weggevoerde en vermoorde Joden een Stolperstein te plaatsen. Hiervoor heeft ze het benodigde onderzoek gedaan, de financiën vergaard en organiseert zij de plaatsingen. In Gouda liggen nu 258 Stolpersteine op 64 locaties. Soesja wil doorgaan tot er in Gouda voor alle Joodse slachtoffers, voor hun voormalige woonhuis een Stolperstein is geplaatst.

Voor de plaatsing van elke steen heeft Soesja onderzoek verricht naar de persoon. De verhalen van de mensen achter de 258 Stolpersteine op de 64 locaties heeft ze opgetekend in het boek: HIER WOONDEN - Stolpersteine Gouda. Met het plaatsen van de Stolpersteine en het schrijven van dit boek heeft Soesja een tragisch stuk Goudse geschiedenis vastgelegd. Voor de inzet dat het verleden niet vergeten wordt en dat de verhalen doorverteld worden, heeft Soesja het ereburgerschap terecht verdiend.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten