Daling woninginbraken duurt voort

Gouda - De woninginbraken in Gouda zijn in augustus en september drastisch gedaald. Waren in dezelfde periode vorig jaar nog 69 inbraken of pogingen daartoe, op dit moment staat de teller op 17. Een vermindering van maar liefst 75 procent.

Volgens de politie is het succes te danken aan alerte buurtbewoners. "Hun rol is cruciaal geweest," stelt de politie op haar eigen facebookpagina. "Op basis van onze onderzoeken, van goede melders en van getuigen hebben we de laatste weken weer enkele mooie aanhoudingen kunnen doen in de strijd tegen de woninginbraken."

Zo'n alerte buurtbewoner was vrijdagavond de buurman van een woning aan de Googerpolderstraat in Goverwelle. De man betrapte twee jonge inbrekers, die bezig waren een raam open te breken. Op de vraag wat de jongens aan het doen waren renden ze snel weg en verstopten zich in de bosjes. Helaas konden ze uit handen van de politie blijven. "We zijn natuurlijk nog wel op zoek naar de identiteit van deze "snuitjes". Heeft u informatie over deze twee "wanna be boefjes" die hun vrijdagavond in andermans huis wilde doorbrengen laat het ons dan weten via 0900-8844 en vraag naar het Basta2.0 inbrakenteam."

Ook werd vrijdag naar aanleiding van een melding een voortvluchtige Top60-er aangehouden. Deze jongen was geschorst voor een woninginbraak, maar had zijn enkelband afgeknipt en was sindsdien spoorloos. "In Maastricht hebben we hem kunnen opsporen. Onze collega's in Maastricht konden hem aanhouden. In de periode dat we de voortvluchtige zochten was hij inmiddels bij verstek veroordeeld. Zijn resterende celstraf moet hij nu uitzitten." Een week eerder werd na een melding een tweetal jonge inbrekers worden aangehouden voor het vervoeren van inbrekerswerktuigen. De twee, bekenden van de politie, hebben een boete gekregen en krijgen bij een volgende overtreding een dwangsom van de gemeente die rond de 2500 euro ligt. Inmiddels staan diverse "beroepsinbrekers" op scherp voor deze bestuurlijke boete.

Harddrugs

Op 15 september werd een 17-jarige jongen aangehouden op verdenking van de handel in harddrugs. In zijn woning trof de politie goederen aan die waren weggenomen bij woninginbraken. Ook werd inbrekerswerktuigen gevonden, geschikt om sloten te trekken. In de schuur van de jongen stond onder andere een gestolen scooter. De 17 jarige verdachte is inmiddels aangemeld voor de Top60 aanpak. Hij zit nog in bewaring. Deze aanhouding maakt onderdeel uit van een langere aanpak van een jeugdgroep uit Korte Akkeren. De leden van de jeugdgroep komen in beeld voor inbraken en drugshandel. Voor deze groep is dit inmiddels de 7e aanhouding die is verricht. Alle aanhoudingen in deze aanpak komen voort uit meldingen van buurtbewoners.

"Samen met de gemeentes in ons werkgebied en Justitie blijven we ons inspannen om de inbraken in Gouda, maar ook in Bodegraven en Reeuwijk naar een "historisch dieptepunt" te brengen. We kunnen daarbij informatie van de burgers goed gebruiken. Ziet u een verdachte situatie of weet u wie er inbreekt of gestolen goederen inkoopt. Laat het ons weten. Bel 0900-8844 en vraag naar het Basta2.0 inbrakenteam. Anoniem melden kan ook via 0800-7000."

Goudse Post
Meer berichten