Logo goudsepost.nl


Wethouder Rogier Tetteroo geeft tekst en uitleg aan Marnix Norder(r). Geheel links René Mascini van Woonpartners. Foto: PR
Wethouder Rogier Tetteroo geeft tekst en uitleg aan Marnix Norder(r). Geheel links René Mascini van Woonpartners. Foto: PR

Aedes en Woonbond bezoeken Gouda

Gouda - Op donderdag 29 september waren Marnix Norder, voorzitter van Aedes (de landelijke organisatie van woningcorporaties) en Ronald Paping, directeur van de Woonbond met een delegatie van de werkorganisaties op bezoek in Gouda. Centraal thema van het bezoek was de participatie van bewoners in buurt- en wijkvernieuwing.

Het werkbezoek was op uitnodiging van directeur-bestuurder René Mascini van Woonpartners. Aan de hand van twee projecten liet de corporatie zien hoe en waarom samenwerking zo belangrijk is met bewoners, gemeente en ketenpartners in de wijk. "In Gouda-Oost hebben we voornamelijk gekozen voor slopen van verouderde complexen. Daar is draagvlak voor nodig. Vanaf het begin van de Wijkontwikkeling in 1999 worden bewoners, wijkteam, gemeente bij al onze plannen betrokken. Woonpartners is in Gouda-Oost gebiedsregisseur. Een eerste belangrijke stap was de bouw van het Nelson Mandela Centrum. Toen dit centrum opgeleverd werd is de scepsis van veel bewoners omgeslagen in positieve medewerking. Nog niet alles loopt perfect, maar we gaan de goede kant op. In de tijd dat het nog mogelijk was, hebben we dit multicultureel centrum gebouwd omdat het nodig was. We investeren niet alleen in sociale huurwoningen maar in leefbare wijken, Net zo belangrijk zijn de sociale activiteiten en het stimuleren van bewoners. Met deze actieve mix krijg je een bruisende en populaire wijk." aldus Mascini.

Wethouder Rogier Tetteroo is vooral blij met de differentiatie van de wijk. "Van een betaalbare huurwoning naar een koopwoning. In deze wijk kan je woon carrière maken en dat sluit weer volledig aan bij de woonvisie van de gemeente. Sinds de nieuwe woningwet sluiten de huurderskoepels aan in het gesprek dat we hebben met de woningcorporaties over prestatie afspraken. Ik krijg er energie van om in deze driehoeksverhouding soms tegengas te krijgen, maar steeds met wederzijds respect."

Er werd nog veel onderling gesproken tijdens de wandeling door de vernieuwde wijk, om vervolgens met de bus naar de wijk Korte Akkeren te rijden. In de Werkplaats van de Vogelbuurt, zaten vertegenwoordigers van de ketenpartners (Politie, Sociaal team, Promen, Cyclus en de gemeente) en actieve bewoners klaar om ook in gesprek te gaan. "Als je voelt, ziet, hoort wat er in de wijk of de buurt speelt, houd je meer feeling met de bewoners" zo sprak Sandra Stevens, woonconsulent van Woonpartners. "Bewoners hebben talenten en ervaring. Die hebben we ingezet om de buurt weer leefbaar te maken. De ene bewoner gaat aan de slag met het plaatsen van hekjes, de andere helpt haar buurvrouw met het onderhoud van de tuin. Zo draagt iedereen een steentje bij. "

Marianka Peters
Meer berichten


Shopbox