<p>Ron Harms. Foto: Marianka Peters</p>

Ron Harms. Foto: Marianka Peters

(Foto: )

In memoriam: Ron Harms (88)

  •   keer gelezen

Gouda - Daags voor Kerst is Gouwenaar Ron Harms overleden. Harms is 88 jaar geworden. PvdA’er Harms was politiek actief in buurgemeente Waddinxveen van 1969-1972. Van 1975 tot en met 1990 was hij wethouder van de gemeente Gouda. Maar Harms zal vooral herinnerd worden als de wethouder van het Gat van Bloemendaal.


Door Marianka Peters

Hij was nog maar net in functie als wethouder of de eerste verhalen kwamen naar buiten over enorme tekorten die dreigden op de nieuwbouwwijk Bloemendaal, een moerassig stuk veengrond dat door een grenscorrrectie met Waddinxveen was verkregen. Niemand vroeg zich in die tijd af of het bouwen van een woonwijk in dit gebied financieel wel haalbaar was. De slappe bodem eiste zijn tol, de bouwkosten rezen de pan uit en Gouda stevende af op een miljoenenstrop, dat de 60 miljoen wel eens zou kunnen overschrijden. De totale uitgaven voor Bloemendaal werden becijferd op 317 miljoen gulden, de inkomsten op 205 miljoen. Zo ontstond een gat van 112 miljoen gulden. Na strenge bezuinigingen kon het tekort terug gebracht worden naar 50 à 60 miljoen gulden. Jaren later kon Harms relativerend en met de nodige humor terugblikken op deze periode.

In 1990 keerde Harms de politiek de rug toe. Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau en was Ereburger van Gouda. De crematieplechtigheid vindt in besloten kring plaats.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier