Afbeelding

In de bres voor buitenkunst

Algemeen 299 keer gelezen

Gouda - Met de herbestemming van het reliëf “De Sprong” van Phons Keunen, is er weer een stukje buitenkunst gered. Het kunstwerk komt van de school de Bijenkorf en heeft na reparatie door Slangen Staal een nieuwe plek gekregen aan de muur van het sportlokaal aan de Willem de Zwijgersingel. Binnenkort wordt jet kunstwerk van Sonja Meijer “Vogelvlucht” aan de gevel van het gymlokaal aan de Herpstraat, bevestigd. Een ander kunstwerk “Tegelplateau” van de gesloopte school aan de Winterdijk zal op die plek in het woningbouwproject van Mozaïek Wonen worden verwerkt.

Door Marianka Peters

De drijvende krachten achter het behoud van buitenkunst zijn de Goudse Marrianne Waalwijk (kunstmakelaar) en Sjouk Engels (vrijwillig adviseur kunst). Het tweetal heeft al vaker buitenkunst een herbestemming kunnen geven, zoals de “Bollen” naar het Crabethplantsoen, “Orpheus op weg naar Euridice” en “De Zonnewijzer”, naar het Van Bergen IJzendoornpark en het “Uiltje” naar het Moreauhof.

“Buitenkunst hoort bij de geschiedenis van Gouda en wanneer een gebouw wordt afgebroken of een nieuwe bestemming krijgt, moet een nieuwe locatie voor dat kunstwerk worden gezocht,” benadrukt Sjouk.
Dat was in het verleden wel anders. De paradijsvogel naast het oude politiebureau aan de Houtmansgracht van Pim Leefsma en de ‘Paperclip’ bij het voormalig postkantoor aan de Ronsseweg van Marijke de Goeij eindigden uiteindelijk op de schroothoop.

Marrianne en Sjouk zijn blij met de samenwerking met de wethouder en beleidsambtenaar die kunst en cultuur in hun portefeuille hebben, waardoor meer buitenkunst kan worden gered, want ook de vier oude Griekse godinnen van het voormalige station zullen na veertig jaar weer herplaatst gaan worden op de nieuwe fietsenstalling bij het station. Vlak na de Tweede Wereldoorlog werden de beelden gemaakt door kunstenaar Jo Uiterwaal. In 1983 werden de beelden afgedankt en belandden zij in een depot, vanwaaruit zij gered zijn door Gouwenaar Hans Verweij, die de beelden plaatste bij de ingang van het Remonstrantse poortgebouw aan de Keizerstraat.

De gemeente Gouda heeft in 2021 geen budget meer om buitenkunst te laten opknappen en herplaatsen. Wel is in de Cultuurnota opgenomen dat herontwikkeling of herinrichting aanleiding geeft tot het verplaatsen van een kunstobject. Binnen de gemeente geldt dan als afspraak dat de initiatiefnemer en opdrachtgever voor de werkzaamheden ook verantwoordelijk is voor de correcte omgang met het kunstwerk. Dit betekent dat de kunstenaar en/of erven tijdig geïnformeerd worden over de nieuwe plannen en alternatieve locaties worden onderzocht bij voorkeur binnen Gouda. Een nieuwe plek die recht doet aan de oorspronkelijke bedoeling en betekenis van het werk.

Marrianne en Sjouk roepen Gouwenaars op om (buiten)kunstwerken aan te melden.

Dit kan via de mail: M-waalwijkvanderspree@hetnet.nl

Doe mee en meldt (buiten)kunstwerken aan.

E-mail: M-waalwijkvanderspree@hetnet.nl

Doe mee en meldt (buiten)kunstwerken aan.

E-mail: M-waalwijkvanderspree@hetnet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden