Logo goudsepost.nl


Herman Winkeman, Dena en Golda nodigen hun gasten graag uit in het IJsselhuis. Foto: Marianka Peters
Herman Winkeman, Dena en Golda nodigen hun gasten graag uit in het IJsselhuis. Foto: Marianka Peters

Uitbreiding en renovatie IJsselhuis van start

De plannen voor een serre aan het IJsselhuis bij de Mallegatsluis liggen voorlopig in de ijskast. Wel wordt binnenkort gestart met de grondige renovatie van het voormalige schipperswachtlokaal in de Museumhaven. Bovendien wordt het terras met 70 m2 uitgebreid.

Door Marianka Peters

Gouda - Voorzitter stichting Museumhaven Gouda, Ronald Blitz, windt er geen doekjes om. Het IJsselhuis, dat eigendom is van de stichting, moet nodig worden gerenoveerd. "Zowel binnen- als buiten moet er flink wat gebeuren," zo stelt hij. "Het is een gemeentelijk monument, dus je mag er weinig aan verspijkeren, maar het vele houtwerk moet grondig worden aangepakt, er moet een nieuwe keuken worden geplaatst en natuurlijk is er veel schilderwerk." Jaren geleden kocht de stichting het schipperswachtlokaal van de gemeente voor slechts één gulden. "Het was de bedoeling dat dit de huiskamer van de schippers zou worden, maar dat is een beetje verwaterd. De schippers vonden het prima om afstand te doen van het IJsselhuis, vandaar dat dit gebouw nu wordt ondergebracht in een aparte stichting."

Dat een grootschalige opknapbeurt veel geld kost, mag duidelijk zijn. De totale kosten worden begroot op zo'n 100.000 euro. Daarom start de stichting met een fondsenwerving om de renovatie te kunnen financieren. Hiervoor worden fondsen en bedrijven aangeschreven. De gemeente Gouda heeft inmiddels een behoorlijke bijdrage toegezegd. "Tevens starten we een actie Vrienden van het IJsselhuis. Met een donatie vanaf 10 euro kunnen Gouwenaars al 'vriend' worden," legt Ronald uit. "Ze krijgen daar ook wat voor terug natuurlijk, zoals een jaarlijkse Vriendendag met verschillende activiteten hier in de Museumhaven." Ook het buitenterras wordt aangepakt. Het terras dat nu bestraat is krijgt glazen beschutting en het terras wordt met 70 m2 uitgebreid richting de haven. De vergunning hiervoor is al verleend. "Voor Herman Winkelman, uitbater van het IJsselhuis is dit ideaal, omdat hij zo het aantal zitplaatsen kan uitbreiden. Met alleen de binnenruimte is het restaurant niet rendabel te maken. Overigens wordt het terras niet bestraat, het blijft gewoon gras." Binnenkort beginnen de werkzaamheden. Ronald verwacht dat de renovatie binnen drie maanden gereed zal zijn. "Dat komt mooi uit, want dan zijn de werkzaamheden aan de Mallegatsluis ook afgerond."

Naast een drank- en spijslokaal is het IJsselhuis ook aangemerkt als officiële trouwlocatie. Helpt u mee aan de renovatie van het karakteristieke IJsselhuis, mail naar Ineke Woudenberg, lethmaet@wxs.nl.

Marianka Peters
Meer berichten


Shopbox