Afbeelding
Aangeboden door denkpro

Psycholoog Jeroen over DenkPro: ‘Ik wil werkgevers om de tafel krijgen om klachten op de werkvloer te reduceren’

15 feb, 16:25 Algemeen 16 keer gelezen

Als voormalig bestuurskundige heeft Jeroen Rohde – eigenaar van psychologenpraktijk DenkPro - altijd al interesse gehad in werkgerelateerde problematiek. Hierdoor weet hij in de bredere zin van het woord naar een organisatie te kijken. “Het is bij een burn-out belangrijk dat er aanpassingen gedaan worden in het werk van de medewerkers. Zo voorkom je dat ze niet weer uitvallen.”

Zo’n 200 tot 300 euro per dag: dat kost het voor een bedrijf als een medewerker ziek is. Waar het in deze situatie ontzettend belangrijk is dat er een goede samenwerking met de werkgever is, gaat het hier vaak ook fout, volgens Jeroen. “Het duurt vaak maanden voordat iemand een behandeling krijgt. Alles zit vol. Bij DenkPro als psycholoog in Gouda hebben we geen wachtlijst, waardoor we snel te hulp kunnen schieten.”

Klachten op het werk

Volgens Jeroen wordt er meestal pas echt actie ondernomen als mensen klachten krijgen. “Je gaat ook niet naar de tandarts, als je geen kiespijn hebt. Dat is hier net zo.” Hoewel de core business van DenkPro het behandelen van klachten van werknemers is, is het volgens hem belangrijk om zo vroeg mogelijk in te grijpen. “We brengen samen met het bedrijf de risicogroepen in kaart. Wat speelt er en wat is er nodig? Zo worden klachten en stoornissen voorkomen. Het is van belang dat mensen minder overbelast raken.” Door aan tafel te gaan met de werkgever wil Jeroen het driegesprek aangaan met werkgever, arbodienst en psycholoog. “De onderneming is nodig voor een goede samenwerking en uitblijvende klachten.”

Invloed van corona

Online zoomen, minder fysiek cliëntcontact en oefeningen via het internet: ook Jeroen ziet zijn werk door het coronavirus veranderen. Bovendien neemt het aantal aanmeldingen toe. “Datgeen dat er al was, bijvoorbeeld depressieve klachten of paniekaanvallen, wordt nu eigenlijk erger. Men heeft minder mogelijkheden om ontspanning te zoeken,” aldus Jeroen. Daarnaast lopen werk en privé meer door elkaar. “Door het thuiswerken zijn de duidelijke grenzen vervaagd. Het is belangrijk dat je niet voortdurend de drang hebt om bereikbaar te zijn.” 

Wel is het volgens hem de kracht om niet teveel te focussen op wat er allemaal niet kan, maar juist op wat er wél kan. “Accepteer dat er minder mogelijk is, maar blijf je daar niet teveel tegen verzetten. Probeer ideeën op te doen voor dingen die wél kunnen. Leer breder te kijken.”

Het perfecte plaatje

Jeroen ziet een opvallende beweging, zeker bij de millennials tussen de 25 en 35 jaar oud. “Er is een continue angst om niet te voldoen aan het perfecte plaatje. Zeker op de sociale media lijkt het alsof iedereen het perfecte leven leidt. Achter dat beeld zit vaak veel meer onzekerheid.” Hij wil zijn cliënten dan ook leren wat echt belangrijk is in het leven. “Ik wil mensen helpen om het leven meer zinvol te maken en andere prioriteiten te stellen. Het gaat niet alleen om meer verdienen en een grotere auto.”

Verhuizing

Sinds begin dit jaar is de praktijk van DenkPro verhuisd naar de Keerkring 6 in Gouda. “We hebben meer ruimte in de nieuwe praktijk en hebben een betere parkeervoorziening.” Wel zal een deel van de afspraken voorlopig nog online plaatsvinden. “We laten de voorkeur van de cliënt afhangen, maar de online therapie doet zeker niet ten onder voor de fysieke afspraken.” Hij blijft dan ook nog iedere dag genieten van zijn werk. “Je hebt soms gesprekken die heel betekenisvol zijn. Het geeft veel voldoening om mensen verder te helpen om effectiever en met meer plezier hun werk te kunnen doen.”

Door: Bo Bette Neven

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie