Het pand van Ricken Achtrt de Kerk is mooi opgeknapt.
Het pand van Ricken Achtrt de Kerk is mooi opgeknapt. Foto: Marianka Peters

Subsidieregeling gevelherstel verruimd

Algemeen 284 keer gelezen

GOUDA • Bijna de helft van de 75 panden met ernstig achterstallig onderhoud, is inmiddels opgeknapt. Met een verruiming  van de subsidieregeling Gevelherstel Gouda 750 tot 1 april 2022 hoopt de gemeente de laatste pandeigenaren over de streep te trekken.

De gemeente wil dat alle panden in de binnenstad er spik en span bijstaan tijdens Gouda 750 stadsrechten dat volgend jaar groots gevierd wordt. Voor gevelherstel heeft de gemeente een subsidieregeling Gevelherstel Gouda 750 getroffen. 

Deze verloopt in het algemeen goed. “Van de top 75 is bij 34 panden het achterstallig onderhoud weggewerkt. Van de 41 overgebleven panden is er met 18 eigenaren contact geweest. Deze eigenaren zijn gewezen op het achterstallig onderhoud en de subsidieregeling. De eigenaren waarmee nog niet gesproken is, krijgen opnieuw een brief met het verzoek om contact op te nemen,” stelt wethouder Thierry van Vugt. 

Vertraging
De voortgang van het gewenste gevelherstel verloopt enigszins trager dan verwacht. Dat zou te maken hebben met de effecten van de Covid-crisis. Ook de financiële positie van eigenaren van gesplitst eigendom ligt in de historische binnenstad doorgaans gecompliceerd.  Om het achterstallig onderhoud toch nog mogeljk te maken, wordt de uitvoeringsperiode opgerekt naar 1 april 2022 (was 1 januari 2022).

Gebleken is, dat enkele veel bezochte straten en stegen in het historisch centrum niet zijn opgenomen in het huidige zoekgebied. Ook voor deze straten komen regelmatig aanvragen binnen voor gevelherstel. Daarom wordt het zoekgebied uitgebreid met de Wilhelminastraat, Rozendaal, Achter de Vismarkt, Stoofsteeg en Koster Gijzensteeg.

Marianka Peters

Redactiecoördinator Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Meerdere woningen ontruimd na brand in afvalcontainer, politie gaat uit van brandstichting 112 19 uur geleden
Kunstenaars Saskia Vergunst en Henk Veldhuizen nemen met de expositie 'Vrij Verrassend' de bezoeker mee in hun kijk op de wereld.
Expositie 'Vrij Verrassend' bij Firma van Drie Nieuws 22 uur geleden
Cultuurhuis Garenspinnerij viert op vrijdag 6 en zaterdag 6 april haar 10-jarig jubileum met het spektakel GOUD!
Cultuurhuis Garenspinnerij viert 10-jarig jubileum met het spektakel GOUD! Nieuws 27 mrt, 17:14