Protest tegen nieuwe schermen langs het spoor

Prorail is voornemens de geluidsschermen langs het spoor bij de Noothoven van Goorstraat en Vossenburchkade te vervangen. De nieuwe schermen komen op sommige plekken drie keer zo hoog uit als de huidige schermen. Omwonenden zijn falikant tegen de nieuwe schermen en willen dat het plan wordt herzien.

Door Marianka Peters


Gouda - Zo'n 60-65 bezorgde bewoners kwamen maandag af op de informatiebijeenkomst in het Huis van de Stad. De geluidsschermen langs het spoor moeten worden aangepast volgens de aangescherpte normen ten aanzien van de geluidsbelasting. Dat betekent dat de schermen op verschillende plekken in hoogte zullen verschillen, variërend van drie tot vijf meter. Op sommige plekken worden de nieuwe schermen wel drie keer zo hoog als de huidige schermen. Onaccepabel vinden de bewoners, die stellen helemaal geen geluidsoverlast van het treinverkeer te ervaren. "Wel hebben we veel last van trillingen, die de goederentreinen veroorzaken," stellen de bewoners. "Die treinen rijden 's nachts veel te hard om vervolgens voor het station heel hard af te remmen. Dan lig je te trillen in je bed." Bewoners willen niet dat de geluidsschermen worden vervangen, maar zien liever dat er iets aan de wissels wordt gedaan, die juist voor de trillingen zorgen.

Volgens bewoner Johan Oomkes is het heel goed mogelijk om de wissels te vervangen door moderne wissels met een beweegbaar puntstuk, zoals bij Goverwelle. Hierdoor rijden treinen niet meer door het gat bij de wissels, dat de trilling veroorzaakt. "In een andere gemeente speelde dit ook en daar hebben bewoners een rechtzaak aangespannen tegen ProRail. Echter oordeelde de rechter in het voordeel van ProRail, omdat de wissels nog niet aan vervanging toe waren. Hier moeten de wissels wel worden vervangen. dus is er wel een mogelijkheid om dit geregeld te krijgen."

Helaas was er tijdens de bijeenkomst geen afvaardiging van ProRail aanwezig. Volgens Beschira Erisnich, van ruimtelijk beleid & advies van de gemeente, heeft ProRail enkel het verzoek ingediend om een stedebouwkundige visie vast te stellen op basis van de nieuwe schermen. "Voordat wij hiermee aan de slag gaan vonden wij het raadzaam om de bewoners naar hun mening te vragen. Die is duidelijk. Iedereen is tegen de nieuwe schermen." De bewoners kregen de keuze uit een viertal varianten, waaronder een plaat met perforaties, een schanskorf en een muur met beplanting. Geen van de voorbeelden kreeg de goedkeuring van omwonenden. Nu de bewoners unaniem tegen nieuwe schermen zijn, beloofde Erisnich de bezwaren van de bewoners mee te nemen in de stedenbouwkundige visie.

Goudse Post
Meer berichten