Logo goudsepost.nl


'Hebbes" roepen de duikers Willem Hijdeman en Cyriel de Grijs. Foto: Marianka Peters
'Hebbes" roepen de duikers Willem Hijdeman en Cyriel de Grijs. Foto: Marianka Peters

Schatduiken naar geldcassette in de IJssel

Door Marianka Peters

Gouda - Een bijzondere actie donderdagmiddag aan de kade van de Hollandsche IJssel. Twee duikers gingen op zoek naar een geldcassette, die de schipper van pontje Gein tijdens Culifeest Gouda was verloren. Na anderhalf uur werd de cassette met zo'n 40 euro aan muntgeld gevonden. Maar daarnaast werden ook andere bijzondere vondsten gedaan.

Een hamer, een kastje voor zekeringen, mokken en zelfs een buitenboordmotor werden op de bodem van de Hollandsche IJssel, ter hoogte van molen 't Slot, gevonden. Zaterdagavond was schipper Marco Luykx met pontje Gein druk bezig om gasten over te zetten vanaf de Goudse binnenstad naar het terrein van Goudasfalt. Bij het aan boord helpen van passagiers aan de Veerstal ging het plotseling mis. De riem, om de middel van de schipper, waaraan de kleingeldcassette hing, schoot los en plonste [pardoes in het water. "Ik baalde er heel erg van dat dit kon gebeuren," vertelt Marco. "Het was toch zo'n 35-40 euro, geld dat nodig is om de Gein in de vaart te houden."

Maar Wilma Gottschalk, mede-schipper van pontje Gein, bood een oplossing. Als ervaren duikster kent zij heel wat mensen binnen de duiksport en na een rondje bellen vond zij Willem Hijdeman en Cyriel de Grijs van Gejo Duikteam uit Utrecht bereid om een handje te helpen. "Hier moet ie ongeveer liggen," loodste de schipper de duikers naar de plek des onheils. Al snel kwamen de eerste 'schatten' naar boven, een hamer, een zekeringenkastje en twee drinkmokken. "Het is zo aardedonker in het water. Je moet echt alles op gevoel doen, want je ziet echt niets," aldus Willem.

Intussen was Werner Trooster van Goudasfalt met zijn Titaantje aangemeerd om polshoogte te nemen. Na anderhalf uur werd de geldcassette nog steeds niet gevonden. "Wel een buitenboordmoter," riep Cyriel en dat was koren op de molen van Werner. Met een lange lijn werd de buitenboordmoter uit het water gehaald. Wat ermee gaat gebeuren is nog niet bekend, maar Werner was er zichtbaar blij mee. Net voordat de zoektocht zou worden gestaakt, werd nog een laatste poging gewaagd, op een paar meter van de aangewezen plek. Na een paar minuten kwam Cyriel boven water met de rode geldcassette en een zonnenbril boven water. Gejuich laaide op. "Het was even graven, want het lag onder een fiets. Vandaar dat we de cassette niet eerder hebben opgemerkt." De reddingsactie was dus geslaagd, tot grote opluchting van schipper Marco, die de cassette nu goed vasthield, totdat ze weer aan wal waren.

Marianka Peters
Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox