Voor Mathijs Pelsma (2e l.) voelde Diner en Blanc in Gouda een beetje als thuiskomen.
Voor Mathijs Pelsma (2e l.) voelde Diner en Blanc in Gouda een beetje als thuiskomen.

Witte invasie op Goudse Markt

Door Marianka Peters

Gouda - 1500 geheel in wit geklede gasten met goed gevulde picknickmanden, tafels en stoeltjes bezetten zaterdagavond de Goudse Markt voor een romantisch diner. Vorig jaar moest het event vanwege de regen uitwijken naar een binnenlocatie in Rotterdam, maar op deze mooie zomeravond streken de culinaire gasten neer op de Goudse markt voor de 9e editie van Diner en Blanc Nederland.

Nieuwsgierige Gouwenaars keken vanaf de terrasjes rond de Markt naar het schouwspel. Niemand wist iets van het event af. En dat was ook precies de bedoeling, omdat de deelnemers aan Diner en Blanc vooraf niet mogen weten naar welke locatie zij gaan. Tot op het laatste moment bleef dit uiterst geheim. Diner en Blanc ontstond in 1986 in Parijs vanuit een familietraditie uit Tahiti: in het wit gekleed, met familieleden en vrienden een culinaire avond doorbrengen op een geheime en openbare locatie in de buitenlucht. Na Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Amersfoort en Delft en Rotterdam was dit jaar Gouda aan de beurt.

Geen plastic bordjes en idem bestek, maar uitsluitend mooi wit tafellinnen en fraai bestek. Nadat de tafeltjes zorgvuldig waren gedekt, werd het startsein voor het diner gegeven door middel van het zwaaien met witte servetten en een hoornsignaal. Een groep vrienden uit Nijkerk keek hun ogen uit op de Markt. "Wat is dit een prachtige locatie," aldus de culinaire vrienden. "Jaren geleden ben ik wel eens in Gouda geweest, maar ik wist niet dat het zo'n mooie stad was. We komen zeker nog een keertje terug." Ook een clubje vrienden uit Amersfoort is onder de indruk van de wit gekleurde Markt en opperbeste stemming. Terwijl zij hun gevulde avocado's nuttigen, geven zij aan ook vastbesloten te zijn om nog een keer terug te komen naar Gouda. Onder de gasten ook een oude bekende, Mathijs Pelsma, oud-directeur van Croda, toen nog Uniqema geheten. "Toen de bus de afslag Gouda nam, voelde het toch een beetje als thuiskomen," stelt Mathijs, die jarenlang leiding gaf aan het bedrijf aan het Buurtje.

Het Diner en Blanc kent een feestelijke en ook een spannende sfeer. Deelnemers aan het evenement worden persoonlijk uitgenodigd via het 'netwerk'. Dat netwerk bestaat eigenlijk niet en er is geen 'eigenaar' of organisatie. Het gebeurt gewoon. De kunst is er bij te zijn. Wie dat eenmaal is gelukt, maakt meestal een jaarlijkse gewoonte van de bereiding van een culinaire en toch draagbare 'prêt à servir' maaltijd inclusief goede wijnen of champagne. De deelnemers zijn de basis voor het succes van het jaarlijks terugkerende 'Diner en Blanc'. Een belangrijke vraag die velen bezig houdt: Waar zal het Diner en Blanc volgend jaar worden gehouden? Of de locatie volgend jaar de sfeervolle Goudse Markt zal overtreffen, blijft tot het allerlaatste moment geheim.

Goudse Post
Meer berichten