Logo goudsepost.nl


Foto: Marianka Peters
Foto: Marianka Peters

Nieuw slepertje is stoere krachtpatser

Door Marianka Peters

Pittig uiterlljk, keurig in de verf en een stoere krachtpatser. Het nieuwe slepertje van waterscouting Sint Willibrordus Gouda, ziet eruit of hij rechtstreeks uit de showroom komt. In werkelijkheid hebben scoutingleden het hele schip met eigen handen gemaakt, van de sterke 85 pk motor tot het kleinste schroefje en tandwieltje. De nieuwe sleepboot is al volop in gebruik, eerder deze maand tijdens het scoutingkamp, waar hij de tien lelievletten met scouts moeiteloos voorttrok en afgelopen zaterdag werd de sleper, waarvan de naam eind deze maand wordt onthuld, ingezet als duwboot tijdens de Canal Parade in Amsterdam.

Gouda - Drie jaar heeft de bouwploeg van waterscouting Sint Willibrordus Gouda aan hun megaproject gewerkt. "Al was het vaak drie stappen vooruit en twee achteruit," lacht Bob Brouwer van de bouwploeg. Maar het is gelukt. Het nieuwe slepertje heeft tijdens het laatste scoutingkamp moeiteloos alle tien lelievletjes met scouts in een recordtijd naar Aalsmeer gesleept. "Deden we daar met onze oude sleper Guus nog vijf uur over, nu waren we er binnen 3,5 uur." In de werkplaats van Bob wordt de laatste hand gelegd aan de electriciteit en nieuwste digitale snufjes. "Een nieuw sleepbootje is leuk, maar hij moet wel bij deze digitale tijd passen." Het bootje, als schoolproject aan het scheepvaart- en transportcollege in Rotterdam gemaakt, lag jarenlang als casco opgeslagen. Drie jaar geleden bedacht de bouwgroep, bestaande uit Bob en Sam Brouwer, Adriaan en Jens Balk, Asu Theisens en Robin Nobel, het plan om iets met het bootje te gaan doen. Immers, slepertje Guus had z'n beste tijd gehad en bovendien waren de mannen het een beetje beu om ieder jaar urenlang te sleutelen om Guus weer een beetje op te lappen.

Voor een 'prikkie' werd de stalen romp gekocht er werd een bouwgroep geformeerd die het plan verder uitwerkte. De bouwgroep had alle technische kennis in huis om het plan te doen slagen. Robin werkt bij Mokveld, Adriaan is actief in de binnenvaart, Jens en Bob werken beiden in de jacht- en scheepsbouw. "En dan niet te vergeten onze monteur Asu Theisens, die zo'n beetje het hele motorblok voor zijn rekening heeft genomen." En dan heb je alle kennis in huis, maar dan moet het nog wel even gebeuren. En dat kost tijd, veel tijd. "Het was voor ons een uitdaging om bij alles na te denken hoe we het beter konden doen dan een doorsnee slepertje," vult Adriaan aan. "Het roersysteem is bijvoorbeeld een heel ingewikkeld systeem geworden, dat vrijwel nooit wordt toegepast op deze kleine bootjes. Ook hebben we veel electronica en digitale toepassingen kunnen uitvoeren."

De arbeidsuren buiten beschouwing gelaten, heeft het nieuwe sleepbootje in totaal 11.500 euro gekost. Een schijntje, zo stelt de bouwgroep, voor een compleet operationeel slepertje vanuit de fabriek moet je al snel denken aan het vijfvoudige. Trots zijn de mannen dan ook dat het gelukt is om materialen gesponsord of tegen gereduceerde prijs op de kop te tikken. "We wilden iets heel compleets bouwen, dat weinig kost," stelt Bob. "Sommige leidingen hadden we bijvoorbeeld met een simpel slangetje kunnen maken, maar wij kozen voor een duurzame rvs-leiding. Deze sleepboot gaat moeiteloos decennia mee, daarvan zijn wij overtuigd." Gedurende het hele bouwproces wisselden successen en tegenslagen elkaar af. "Ja, drie stappen vooruit, één achteruit en soms drie achteruit. Vooral de laatste maanden was het afzien, maar het is gelukt." Het nieuwe slepertje ziet er op het eerste gezicht schattig uit, maar schijn bedriegt. "Hij is heel stoer en met de 65 pk motor zit er heel veel kracht in," aldus Adriaan. "Tijdens de kampweek hebben we hem uitvoerig getest en met gemak haalt hij een snelheid van 15 km per uur." Wat er met sleper Guus gaat gebeuren is nog niet bekend. Mogelijk blijft deze voor de scouting behouden als 'bijbootje'.

Tijdens de jaarlijkse groepsbarbecue op zaterdag 26 augustus wordt de naam van de nieuwe sleepboot onthuld en officieel overgedragen aan waterscouting Sint Willibrordus Gouda aan de Vlietdijk.

Marianka Peters
Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox