Logo goudsepost.nl


Marianka Peters brengt een Goudse groet over aan Wim Hillenaar, natuurlijk met kaas en stroopwafels. Foto: Rianne Hillenaar.
Marianka Peters brengt een Goudse groet over aan Wim Hillenaar, natuurlijk met kaas en stroopwafels. Foto: Rianne Hillenaar.

Goudse groet aan Cuijk

Het aantal handen dat hij heeft geschud, was niet te tellen en ook het aantal 'high fives' dat hij gaf, was niet meer bij te houden. Er was maar één ding dat telde vrijdag voor burgemeester Wim Hillenaar van Cuijk; alle Vierdaagsewandelaars feestelijk binnen halen.

Door Marianka Peters

Cuijk/Gouda - Een dag uit het leven van burgemeester Wim Hillenaar van Cuijk door de cameralens van fotograaf en eindredacteur Goudse Post Marianka Peters.

Hillenaar, sinds 2011 burgemeester van Cuijk, woonde 15 jaar lang in Gouda en was jarenlang gemeenteraadslid en fractievoorzitter (CDA Gouda). De Dag van Cuijk is dé dag voor de oud Gouwenaar, waarop alles uit de kast wordt getrokken voor een feestelijke doorkomst van de duizenden wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse. 

En een feest werd het voor het gemeentehuis aan het Louis Jansenplein. Alle deelnemers van de 40 en 50 kilometer werden op weg naar de pontonbrug over de Maas welkom geheten door een stralende Hillenaar. Met een trotse lach van oor tot oor begroette hij de wandelaars en moedigde hij hen aan. Tegenover het gemeentehuis zorgden twee orkesten voor stevige marsmuziek, zodat het tempo voor de laatste 15 kilometer erin bleef.

Om half negen 's morgens passeerden de eerste wandelaars al het 'defileerpunt' zoals de plek voor het gemeentehuis deze dag heet. Zij zijn in alle vroegte aan hun laatste dag begonnen om bewust de massa voor te zijn. Passerende militaire detachementen uit binnen- en buitenland salueren naar hun commandanten, die langs de kant staan. Opvallend veel wandelaars bedankten de burgemeester persoonlijk voor de ontvangst in Cuijk. 'Meneer de burgemeester, bedankt en tot volgend jaar' klonk het boven de muziek uit. "Zoals Kaarsjesavond in Gouda, is de vrijdag van de Vierdaagse de mooiste dag van het jaar voor onze gemeente," vertelt Hillenaar tussen het handen schudden door.

Dat deelnemende Gouwenaars hun vroegere stadgenoot nog niet zijn vergeten, blijkt al snel. "Hé Wim, ken je me nog?" roept Miranda Hofstra. Natuurlijk kent de burgemeester haar nog en neemt even de tijd voor een praatje. 'Ik werk in de kinderopvang en heb in Gouda zijn kinderen in de opvang gehad. Om hem hier nu weer te zien is zo leuk," stelt Miranda trots. Ook voor Hillenaar is het een feest van herkenning. Niet alleen zijn eigen inwoners worden hartelijk begroet, hij weet ook moeiteloos een aantal Gouwenaars te herkennen, die ieder jaar deelnemen aan de Vierdaagse, zoals Carla van der Loo, die direct door Hillenaar in de bloemetjes worden gezet. Aan het begin van de middag vliegt een viertal F16 in formatie over als groet aan Cuijk. Rond half twee, als de grootste massa voorbij is, is het tijd voor de sluitingsceremonie bij de Maas, waar de tijdelijke brug is neergelegd door de Genietroepen van de Koninklijke Landmacht. "De doorkomst door Cuijk staat bol van tradities," zegt Hillenaar. "Het afsluiten van de burg is daar één van. Dat is een heel bijzonder moment." Terwijl de laatste wandelaars zich over de brug haasten, klinkt om klokslag 15.00 uur het signaal. De brug is dicht!

De Goudse Post van 26 juli besteedt met twee (foto)pagina's ruim aandacht aan de Goudse deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse. 

Marianka Peters
Reageer als eerste
Meer berichten