Logo goudsepost.nl


UPDATE: Turfmarktkerk toch gesloopt

Door Marianka Peters

Gouda -  De Turfmarktkerk is niet te redden en moet worden gesloopt. Dat heeft een inspectie van Omgevingsdienst MIdden Holland (ODMH) uitgewezen. Eigenaar Khalid Boutachekourt moet binnen een week de sloopvergunning aanvragen. De glas-in-loodramen zijn inmiddels in veiligheid gebracht en ook voor de bekende Eben Haezersteen is een nieuwe bestemming.

Vorige maand uitte Boutachekourt in deze krant al zijn zorgen over het mogelijke herstel van de kerk. Nadat de fundering deels was blootgelegd, bleek de staat van de fundering nog slechter dan verwacht. "De paalkoppen stonden droog en waren tot zo'n 85 centimeter verrot. Dat was meer dan vooraf verwacht. Tegelijkertijd verschijnen er steeds meer scheuren," stelde hij teleurgesteld. "Het is dat er een steunbalk aan de zijkant is geplaatst, anders zou de gevel helemaal los komen. Ook het dak blijkt volledig te zijn doorgerot door langdurige lekkages. Ik vrees dat het meer vernieuwbouwen wordt, want het is nog maar de vraag of restauratie nog wel de moeite waard is." Uit voorzorg waren de bijzondere glas-in-loodramen al verwijderd en liggen sindsdien opgeslagen.

Nu de ODMH inspectie heeft gepleegd is de spreekwoordelijke kogel door de kerk. De Turfmarktkerk staat op instorten en moet zo snel mogelijk worden gesloopt. Gouwenaar Boutachekourt wist het markante gebouw aan de Turfmarkt te kopen van ontwikkelaar Timpaan, die geen heil meer zag in het kerkgebouw en sloop als enige optie zag. De kerk uit 1931 vertoont grote scheuren omdat een deel van de fundering is verzakt. De bedoeling was dat, na de restauratie, in de kerk een twintigtal woningen en een multifuctionele ruimte voor conferenties, trainingen en bijeenkomsten zou worden gerealiseerd. Boutachekourt gaat in overleg met de gemeente om zijn plan alsnog uit te voeren, maar dan als nieuwbouwproject. De glas- en loodramen komen terug in het nieuwbouwproject. "Ook ben ik in gesprek met het oude bestuur van de Turfmarktkerk over het schenken van de Eben Haezersteen, zodat ze deze in de Westerkerk kunnen plaatsen," zegt Boutachekourt.

Marianka Peters
Reageer als eerste
Meer berichten