Logo goudsepost.nl


v.l.n.r. Uitvoerder Jelle Bos, Mozaïek Wonendirecteur Ron de Haas en projectleider Han van Driel in overleg op de bovenste verdieping met uitzicht over de binnenstad. Foto: Marianka Peters
v.l.n.r. Uitvoerder Jelle Bos, Mozaïek Wonendirecteur Ron de Haas en projectleider Han van Driel in overleg op de bovenste verdieping met uitzicht over de binnenstad. Foto: Marianka Peters

Eerste gasvrije woningen in Goudse binnenstad

De Goudse binnenstad is er sneller bij dan de gloednieuwe nieuwbouwwijk Westergouwe. Aan de Agnietenstraat worden de eerste gasvrije woningen van Gouda gerealiseerd.

Door Marianka Peters

Gouda - Het is een nieuwtje dat Ron de Haas, directeur woningcorporatie Mozaïek Wonen verklapt tijdens een exclusieve rondleiding voor deze krant. "Het is heel bijzonder dat je de nieuwste duurzame technieken in een bestaand gebouw kunt toepassen," aldus De Haas. "De bouw is weliswaar langzaam op gang gekomen, maar verloopt nu voorspoedig. We verwachten dat het complex in februari 2018 kan worden opgeleverd."
Als je door de Agnietenstraat loopt is er nauwelijks iets van bouwactiviteiten te merken. Eenmaal binnen in het voormalige stadskantoor, is het één en al bedrijvigheid. Tijdens de rondleiding zijn de contouren van de woningen al goed te zien, de tussenwanden zijn geplaatst, waardoor je een beeld krijgt van de indeling. "Vrijwel geen enkele woning is hetzelfde," vult projectleider Han van Driel aan. "We hebben wel tien verschillende woningen, met of zonder buitenruimte, de één wat groter dan de andere."

In het voormalig gemeentekantoor komen 42 één-, twee- en driekamerappartementen, voorzien van Franse balkons. Bovenop de bestaande bouw is een extra woonlaag in aanbouw, waar nog eens 11 appartementen worden gerealiseerd. Deze appartementen hebben een klein terras en een wijds uitzicht over de Goudse binnenstad. Het eerder geplande gezamenlijke dakterras is van de baan omdat de dakconstructie niet geschikt bleek. Alle woningen vallen binnen de sociale huursector en zijn bestemd voor verschillende doelgroepen, van starters tot ouderen. Mogelijk wordt ook een project voor begeleid wonen opgezet. "Het is een ingewikkeld project, omdat je te maken hebt met een aantal beperkingen," aldus projectleider Han van Driel. "Ook deed zich het probleem voor dat er geen bouwtekeningen meer zijn. Die schijnen tien jaar geleden te zijn vernietigd en ja, dan kom je soms voor verrassingen te staan. Gelukkig werkt Aannemer van Wijnen erg oplossingsgericht, anders zou het alleen maar vertragen."

Voorafgaande aan de bouw zijn goede afspraken gemaakt met de winkeliers uit de Nieuwe Markt Passage. "Vanwege de aanleg van leidingen en kabels moesten sommige winkels wel een week dicht. We hadden verwacht dat hierop veel bezwaren zouden komen, maar al snel bleek dat de winkeliers blij zijn met de ontwikkeling," aldus De Haas. "Met alle individuele ondernemers hebben we de noodzakelijke sluiting goed kunnen regelen."

Daarbij valt of staat alles bij een goede communicatie. Jelle Bos, uitvoerder bij Van Wijnen, is hiervoor verantwoordelijk. "De samenwerking tussen Van Wijnen en de winkeliers is heel goed. Wekelijks krijgen zij een update over de werkzaamheden die op de planning staan, zodat ze niet voor verrassingen komen als er ineens een grote kraan met materiaal een ochtend voor de deur staat." Voor Mozaïek Wonen is het woningbouwproject midden in de Goudse binnenstad uniek. "Wij willen meer nieuwbouw doen in Gouda, maar er zijn te weinig bouwlocaties," legt De Haas uit. "In Westergouwe komen we pas in een latere fase aan de beurt. Daar gaan we 150 sociale huurwoningen bouwen. Maar een binnenstedelijk project als dit is natuurlijk uniek en een enorme uitdaging. En kijk eens wat een geweldig uitzicht je hier hebt."

Marianka Peters
Reageer als eerste
Meer berichten