Logo goudsepost.nl


Column FF Tussendoor

Klassenfoto

Het drama rond de klassenfoto bereikte afgelopen week bij de rechter zijn hoogtepunt .De school moet 500 euro schadevergoeding betalen aan de moeder, wier kinderen niet op de klassenfoto stonden. Dramatisch, want dit schept een precedent waar iedere school voortaan angstvallig rekening mee houdt. Menig schoolbestuur zal overwegen om de schoolfotograaf af te schaffen. Jammer hoor, weer een traditie die verdwijnt.


Wat heeft dit met Gouda te maken? Nou, eigenlijk niets, maar toch ook weer wel. Want wie denkt dat dit alleen in Den Haag gebeurt, heeft het mis. Ook in onze pittoreske kaasstad zorgen schoolfoto's regelmatig voor discussies. En als fotograaf kan ik het weten. 'Mijn zoon staat er niet leuk op', 'mijn dochter kijkt de andere kant op', 'dat jongetje is uit huis geplaatst en mocht eigenlijk niet op de foto. Kun je hem wegpoetsen?' en 'zet die moslimmeisjes maar aan de zijkant, dan zijn ze er makkelijk af te snijden, anders krijgen we gezeik'. Fotografen hebben het tegenwoordig niet gemakkelijk. De kleuters zijn schattig, tot groep 5-6 gaat het ook nog wel. Maar probeer maar eens een groep van 30 bakvissen met getuite lipjes en jongens in de populaire rappose netjes op de foto te zetten.

Ik snap de hele discussie rond die klassenfoto overigens niet. Foto's en moslims, het lijkt een slechte combinatie. Veel moslimkinderen krijgen van huis uit mee dat het volgens de Koran verboden is om gefotografeerd te worden. Dus die leerling met die andere achtergrond staat beteuterd aan de zijkant toe te kijken, hoe zijn klasgenoten lol trappen en de fotograaf tot wanhoop drijven. Dat is pas discriminerend. En dan kom ik op de islamitische school Al Qalam en daar gaat iedereen braaf op de klassenfoto. Geen enkele leerling uitgezonderd. Schiet mij maar lek, ik snap de do's en dont's niet meer. Het lijkt erop dat alle principes overboord worden gegooid, zodra je er een slaatje uit kunt slaan. Een gemiste kans van de rechter dat hij daar niet even doorheen prikte.

Marianka Peters

Marianka Peters
Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten