Column FF Tussendoor

Bittere Ballen

Eén ding moet je de Partij voor de Dieren nageven. De club weet op één of andere manier altijd de voorpagina van de kranten te halen. De nieuwste marketingtroef van de partij is de bitterbal. In veel gemeenten wordt deze vleessnack na een raadsvergadering geserveerd, maar als het aan de dierenpartij ligt, komt hier een einde aan. Borrelhapjes moeten voor minstens de helft uit vegahapjes bestaan.
Je gelooft het niet, maar in iedere gemeente waar de partij actief is, wordt van de bitterbal een politiek dingetje gemaakt. Alsof er niets anders is om je druk over te maken. Kijk eens naar de problemen binnen de zorg, sociaal domein en niet te vergeten de veiligheid.

In Utrecht leidde de 'bal' tot de inmiddels bekende bitterballensoap, maar gelukkig kwam het in Gouda niet zo ver. Dat kwam vast en zeker doordat de partij er hier nog een schepje bovenop gooide om naast de bitterbal ook de kaasblokjes te verbieden, vanwege bepaalde eiwitten of zo. Dus we profiteren wel van kaas, maar we vreten het niet. Tja, dan ga je in onze kaasstad echt te ver. In mijn beleving sla je een modderfiguur als je zo doorslaat in je ambitie. Alsof je in de gemeenteraad van Kaatsheuvel of Emmen zit, maar je blijft verzetten tegen pretparken en dierentuinen. Als je je zo tegen onze identiteit en handelswaar afzet, kun je je gaan afvragen of Gouda nog wel jouw stad is.

We moeten allemaal flexitariër worden, vindt dierengoeroe Corina Kerkmans. 'Flexi wat?' vroeg onze burgervader serieus. Voor hem en vele anderen was dit een nieuw woord. Haarfijn legde de wereldverbeteraar uit dat een flexitariër ervoor kiest om één of meerdere dagen geen vlees te eten. Na deze uitleg zag je duidelijk de opluchting op het gezicht van onze Milo. Met een vleesvrije maandag in de stadskantine zijn we dus al goed op weg om flexitariër te worden, leek hij te denken. De beperking in keuzevrijheid die de Partij voor de Dieren ons door de strot wilde duwen, haalde het dus niet. Gelukkig maar, dan kunnen we ons met belangrijkere zaken bezig houden.

Marianka Peters

Goudse Post
Meer berichten