Gouwekerk wordt design hotel

Door Marianka Peters

Gouda - De Gouwekerk en naastgelegen pastorie aan de Hoge Gouwe zijn verkocht aan Hemron Erfgoed in Zeist.  De kerk wordt getransormeerd naar een design hotel. Donderdag 18 mei wordt de koopovereenkomst getekend.

De kerk werd in 1977 eigendom van stichting Johan Maasbach Wereldzending. Deze beeldbepalende kerk voor Gouda is in de periode vanaf 1977 tot twee maal toe, grondig gerestaureerd en stond al lange tijd in de verkoop. Vorig jaar juni mochten Gouwenaars nog meedenken over de invulling van het Rijksmonument. "Een speelparadijs met paintballroom en klimwand, een markthal, restaurants of concertzaal. Laat de beperkingen los en kijk niet naar de investeringskosten," benadrukte Klaas Telgenhof, directeur van FORE (Fonds Ontwikkeling Religieus Erfgoed), waarvan Hemron Erfgoed deel uitmaakt destijds tijdens een bijeenkomst. Telgenhof was namens Timpaan ook nauw betrokken bij de herontwikkeling van de Turfmarktkerk, maar vanwege de slechte staat van deze kerk, zag het bedrijf er geen heil meer in en besloot de kerk te slopen. De Turfmarktkerk is inmiddels aangekocht door de buurman Khalid Boutachekourt, die het gebouw wil behouden.

Het nieuws over de verkoop van de Gouwekerk komt als een complete verrassing. Nog geen week geleden stelde wethouder Daphne Bergman nog niets van de ontwikkelingen te hebben gehoord.

De Neogotische Gouwekerk is een Rijksmonument en is gebouwd tussen 1902 en 1904. De kerk werd ontworpen door architect C.P.W. Dessing. De Gouwekerk is een zogenaamde kruisbasiliek. Op de kruising van het dak bevindt zich een zeshoekige, deels opengewerkte torenspits. Deze zogenaamde vieringtoren is vanuit de verre omgeving te zien en is met een hoogte van circa 80 meter het hoogste punt van de stad.

Goudse Post
Meer berichten