Logo goudsepost.nl


Kan Troje de Titanic overtreffen?

Door Marianka Peters

Gouda/Haastrecht - De lat ligt hoog. Kan de nieuwe musicalproductie Troje van Theaterbakkerheij het megasucces van de Titanic nog overtreffen? Ruud Bakker en John de Heij zijn ervan overtuigd dat het kan. Nel Oskam van de Goudse schouwburg weet het ook zeker. Zij heeft musical Troje al vijf keer geprogrammeerd in 2018.

'Hoe liefde een stad verwoest'. Dat is de rode draad die door de nieuwe theaterproductie loopt. Een verhaal over list en bedrog, onmogelijke vrouwen, machtbeluste mannen en een reusachtig houten paard. In tegenstelling tot de Titanic is Troje nog nooit als musical geschreven en opgevoerd. Dus ging de creatieve duizendpoot John de Heij, die wederom de regie voor zijn rekening neemt, zelf aan de slag. Hij liet zich inspireren door de mythes van Homerus en Vergilius en schreef voor iedere rol de personnage. Het resultaat is een spektakelstuk en hoewel het verhaal zich 1200 jaar voor Christus afspeelt, is het thema nog steeds actueel. Volgend jaar mei en september wordt Troje maar liefst 14 keer in Haastrecht en Gouda op de planken gebracht.

Afgelopen week kwam de gehele cast voor het eerst bij elkaar in Cultureel Centrum Concordia voor een kennismaking. De bijeenkomst had meer iets weg van een reünie, maar liefst 30 acteurs speelden ook al in de Titanic. Zo'n 200 gegadigden in alle leeftijdscategoriën mochten de afgelopen maanden auditie doen, waaruit uiteindelijk 83 spelers zijn geselecteerd. "Ons doel was zoveel mogelijk mensen te laten meespelen, maar zoveel aanmeldingen hadden we niet verwacht," aldus Ruud Bakker. "Uiteindelijk hebben we 115 mensen helaas moeten teleurstellen." Gespannen wachtten de spelers op het moment dat zij hun rol kregen toebedeeld. Hun geduld werd op de proef gesteld, want pas aan het eind van de avond werd de rolverdeling duidelijk, toen de scripts werden uitgedeeld. "Iedereen heeft een spreektekst," verzekerde John de Heij. "Maar het is geen makkelijk stuk. Ga maar vast een cursus Grieks volgen, zodat je de namen in één adem kunt uitspreken." Daarna kreeg de cast een peptalk te horen en werd er gehamerd op discipline tijdens de komende repetities. Dat is ook wel nodig met zo'n grote cast.

We kennen het verhaal van de Trojaanse oorlog uit de geschiedenisboeken. Het verhaal heeft door de eeuwen heen op velen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitgeoefend, dat heeft geresulteerd in een enorme hoeveelheid wetenschappelijke studies, archeologische opgravingen, films, schilderijen en verzamelobjecten. Vooral het paard van Troje – de gewaagde Griekse list waarmee aan de Trojaanse oorlog een eind kwam – heeft altijd tot de verbeelding gesproken. "In onze versie van Troje vertellen de verschillende Goden het verhaal van de Trojaanse oorlog. Helena, koningin van Sparta en één van de mooiste vrouwen van haar tijd, is geschaakt door de Trojaanse prins Paris. De Griekse vorsten vormen met moeite een eenheid en proberen haar terug te halen. Dat heeft grote gevolgen."

Marianka Peters
Reageer als eerste
Meer berichten