Logo goudsepost.nl


Hotel en appartementen in Weeshuis

Door Marianka Peters
Gouda - White House Development (WHD) heeft op 1 mei een plan en aankoopbod ingediend met betrekking tot de herontwikkeling van het voormalige Weeshuiscomplex aan de Spieringstraat/Groeneweg. Op basis van een intentieovereenkomst tussen WHD en de gemeente Gouda had WDH vijf maanden exclusief de gelegenheid om een plan uit te werken en een bod in te dienen. Het plan dat is ingediend voldoet aan het concept 'Eten, Verblijven, Ontmoeten'.

In het plan van de ontwikkelaar wordt uitgegaan van een (exclusief) restaurant op de begane grond van het weeshuis, op de verdieping een kleiner maar exclusiever hotel van ca. 6 tot 10 suites. Daarnaast komen er loft- en stadsappartementen in het voormalig Streekarchief, dat nu in gebruik is door de Casimirschool. Binnen het plan van WHD is geen ruimte om de Casimirschool te handhaven, waardoor verhuizing noodzakelijk wordt voor een aantal groepen leerlingen. "Wij gaan met de Casimirschool in overleg hierover, mede in relatie tot het Integraal Huisvestingsplan onderwijshuisvesting. De voormalige Emmaschool aan de Herpstraat zou een optie kunnen zijn," stelt wethouder Daphne Bergman. Bergman verwacht dat de Casimir het schooljaar 2017-2018 nog van de huidige huisvesting gebruik kan maken.

De Jeruzalemkapel en schoolmeesterswoning worden voor bijzondere evenementen en bijeenkomsten gebruikt en blijven, samen met het binnenplein van het voormalige Weeshuis openbaar toegankelijk. Aan de Spieringstraat komen nog twee stadswoningen. Het plan van WHD past binnen de randvoorwaarden zoals meegeven door het college.

Het college gaat de komende tijd het plan en bod op aanvaardbaarheid beoordelen. Gelijktijdig zal het college nadenken over hoe de verschillende belangengroepen en de omwonenden kunnen worden betrokken bij de verdere invulling van het plan en de uitvoering daarvan. Het voormalige Weeshuiscomplex is immers een belangrijk en beeldbepalend onderdeel van de historische Goudse binnenstad en het college streeft naar breed draagvlak voor de nieuwe invulling.

De verwachting van het college is dat uiterlijk rond de zomer van dit jaar duidelijk is of het plan van WHD voldoet aan de uitgangspunten en verwachtingen van de gemeente Gouda.

Marianka Peters
Reageer als eerste
Meer berichten