Logo goudsepost.nl


'Bier is een smaakbeleving'

Door Marianka Peters

Gouda - Voor speciale biertjes moet je vooral in België zijn, zo wordt beweerd. Jeroen Carol-Visser van De Goudse Eend weet wel beter. "België heeft 280 brouwerijen, Nederland telt er 480. Dat is een aanmerkelijk verschil," zo stelt hij. "Bovendien is de kwaliteit van Nederlandse bieren zeer hoog. Dat wordt nog wel eens onderschat." Van 11 tot en met 21 mei wordt voor de zesde keer de Week van het Nederlands bier georganiseerd. In heel Nederland worden proeverijen en andere activiteiten in horecageledenheden en brouwerijen georganiseerd. Jeroen, één van de bedenkers van de Week van het Nederlands bier, organiseert in zijn eigen biercafé aan de Wilhelminastraat iedere avond (beh.maandag) een bierproeverij. Met totaal 127 soorten bier die bij de Goudse Eend verkrijgbaar zijn is er dus keuze genoeg. "Iedere avond selecteer ik een vijftal verschillende bieren en die combineer ik met verschillende soorten kaas," legt hij uit. "Het wordt een soort smaakwandeling door Nederland, van een hoppige Ipa tot een imperial stout." Natuurlijk maken het Gouwe Bier uit Waddinxveen en de Tripple uit Moordrecht deel uit van de proeverij.
In de middeleeuwen was Gouda de belangstrijkste bierstad van Holland. Op het hoogtepunt, rond 1470, telde de stad ongeveer tweehonderd brouwers, die gezamenlijk zo'n 15 miljoen liter bier per jaar produceerden. "Bier is veel meer dan volle glazen achterover slaan. Er zijn zoveel voortreffelijke smaken, daar moet je van genieten," vindt Jeroen. "Het gaat niet om de kwantiteit, maar de kwaliteit van het bier. Daarom ben ik ook dit biercafé begonnen, waar ik graag het 'evangelie' van het bier verkondig."

Marianka Peters
Reageer als eerste
Meer berichten