Logo goudsepost.nl


Enquete: Stilteruimte in Sint Jan?

Gouda - Op vrijdag 12 mei wordt de nieuwe bezoekersentree en museumwinkel in de Sint Janskerk geopend. Dan vervalt de ingang aan Achter de Kerk, tegenover de voormalige kosterswoning.

Wat er met de 'oude' museumwinkel gaat gebeuren, is nog niet bekend. Er zijn al verschillende opties voorbij gekomen, waaronder het inrichten van een stilteruimte, waar bezoekers tevens een kaarsje kunnen aansteken. Hiermee komt de Sint Jan tegemoet aan de veelvuldige vraag van toeristen/bezoekers, die ook in het gastenboek aangeven het een gemis te vinden dat er geen kaarsje kan worden aangestoken.

Wat is er mis met een kaarsje aansteken?

Ongeacht of je gelovig bent of niet, wie steekt er tijdens de vakantie niet eens een kaarsje aan als je een kerk bezoekt? Voor een dierbare die ziek is of overleden of om welke reden dan ook? De tijd dat kaarsen branden in een kerk uitsluitend was voorbehouden aan katholieken, ligt al ver achter ons. Voor de meeste protestanten en Rooms-Katholieken is de kaars een symbool van het Licht dat het donker overwint. Het gaat in de Rooms-Katholieke kerk alleen iets verder dan bij de protestanten. Een kaarsje begeleidt het gebed en deze worden bij heiligenbeelden in de kerk of kapel aangestoken. Tijden veranderen en ook in de Sint Jan branden tijdens iedere dienst kaarsen. Alleen met een andere insteek. Bij de protestanten wordt een kaars gebruikt om licht en warmte te brengen, en ook wel om even stil te staan bij bepaalde personen.

Voor- en tegenstanders van een stilteruimte met de mogelijkheid een kaarsje te branden in de Sint Jan, roeren zich in de discussie. De redactie wil met deze enquete onderzoeken hoe de gemiddelde Gouwenaar, kerkelijk of niet, over het inrichten van een stiltecentrum in de Sint Jan denkt. Laat uw reactie achter op deze site en/of op de facebookpagina van de Goudse Post.

Volgende week komt de Goudse Post uitgebreid terug op deze enquete in de gedrukte krant. Overigens worden uw gegevens niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.

Marianka Peters, eindredacteur Goudse Post

Marianka Peters
Reageer op dit nieuws 5
Meer berichten