Logo goudsepost.nl


Column FF Tussendoor

Woerden of Gouda?

Niemand dacht dat het zo'n vaart zou lopen toen Woerden zichzelf in 2013 uitriep tot hoofdstad van het Groene Hart. De stad liet deze titel zelfs officieel vastleggen. Woerden kan toch niet tegen ons op, klonk het denigrerend vanuit het Goudse en er werd een beetje lacherig en schouderophalend over gedaan. Nu is het natuurlijk zo, dat geen enkele stad aan Gouda kan tippen, maar toch moet je op je tellen passen. De toerist kan zijn geld maar één keer uitgeven en als ik vol geladen touringcars op de A12 de afrit Woerden zie nemen, moet ik toch even slikken.

Nu kun je hooghartig blijven volhouden dat Gouda veel meer heeft te bieden dan Woerden, maar draag dat dan ook uit! Met een flitsende website lokt Woerden de toerist naar het achterland in het Groene Hart, terwijl Gouda een beetje blijft hangen in een, in mijn ogen, verouderde site. Eenmaal in Gouda krijgen bezoekers een prachtge meertalige folder in de handen gedrukt. Mooi gebaar, maar dan ben je al te laat. Want wie overweegt Gouda te gaan bezoeken, kijkt tegenwoordig eerst op de website wat er allemaal te doen is. En dan bij voorkeur in de taal die men spreekt. Maar op de site staat geen woord Duits, Engels of Frans. Een gemiste kans vind ik dit. Zo halen we die één miljoen bezoekers nooit.


Dat kan dus veel beter. We hebben zoveel creatievelingen in de stad, die best een handje willen helpen. Maak daar gebruik van! Begin de site 'Welkom in Gouda' met een flitsend fimpje met muziek over Gouda. Ik zie het al voor me, een filmpje, gemaakt met een drone, waarin alle highlights van Gouda voorbij komen. Hoe leuk kan het zijn om bewegende beelden van een bomvolle markt op donderdag te zien of wandelend publiek op de Kleiweg. Dat wil de potentiële bezoeker zien en op die manier trek je de toerist regelrecht naar onze stad. Dat werkt beter dan bordjes langs de kant van de weg of heel hard blijven blèren dat Gouda de hoofdstad van het Groene Hart is. Maak dat dan maar eens waar!

Marianka Peters

Marianka Peters
Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten