Logo goudsepost.nl


Groen licht voor uitbreiding rugbyclub

Door Marianka Peters

Gouda - Met de aanleg van een tweede (mini) veld kan rugbyvereniging RFC Gouda weer jaren vooruit. Afgelopen week heeft het college groen licht gegeven voor de uitbreiding. De uitbreiding betekent een aanpassing van het omliggende park, waarover nauw overleg is geweest met de omwonenden.

Door het groeiend aantal jeugdleden, heeft RFC Gouda al jaren te kampen met capaciteitsproblemen. "Het eerste idee was de aanleg van een volledig tweede veld, maar dat zou een te grote impact op het groen zijn," stelt (sport)wethouder Jan Willem van Gelder. "Ook is gekeken naar een eventuele verhuizing van de rugbyclub. Maar dat bleek niet mogelijk. Nu ligt er een goede combinatie met recreatieve mogelijkheden, zowel voor sporters als groenliefhebbers." De 19 populieren worden gekapt en op een andere plek komen nieuwe bomen, waaronder notenbomen. Ook komen er extra wandelpaden rond het vennetje. "Tijdens de bewonersavond gaven omwonenden aan dat de nieuwe beplanting mooier wordt dan wat er nu staat." De totale kosten worden begroot op 150.000 euro, die vanuit het reguliere onderhoudsbudget voor sport worden gefinancierd.

RFC Gouda-voorzitter Patrick van den Bovenkamp is blij dat de uitbreiding er nu komt. "Hier hebben we acht jaar op gewacht," reageert hij. "Wij zijn gewend door een goede planning met de beperkte ruimte om te gaan, maar het is bijna niet meer te doen. Als iedereen speelt, staan er 200 sporters op het veld. Dat kan niet, je wilt immers een gezond sportklimaat zonder dat men elkaar onder de voet loopt." RFC Gouda telt 240 leden, waarvan 160 jeugdleden. "Het WK heeft ons vorig jaar veel publiciteit gebracht. Met name het aantal jeugdleden is enorm toegenomen. Daarnaast organiseren we veel sportieve uitwisselingen op internationaal gebied en misschien wel het belangrijkste, de bond gunt ons de organisatie voor de voorronde van het NK. Dan lopen hier 200 sporters rond, maar daarvoor zijn drie minivelden verplicht. We hebben wel eens een veldje van de Braves kunnen 'lenen', maar dat is verre van ideaal. Met de uitbreiding staan we straks bij de bond aangemerkt als een club met voldoende capaciteit om de voorronde te organiseren. Een extra miniveld lijkt misschien weinig, maar de impact is super groot." Het wandelpad aan het begin van de dijk wordt iets verlegd om meer ruimte te creeëren, het nieuwe veld wordt in een L-vorm langs de units getrokken. De planning van de aanleg van het miniveld ligt in handen van Sport.Gouda. Patrick hoopt dat hiermee zo snel mogelijk wordt begonnen. "Eigenlijk willen we dat alles gereed is in september, als het nieuwe seizen start. We gaan met Sport.Gouda aan de slag, want ook onze vrijwilligers staan te popelen om mee te helpen. We willen nu doorpakken, tenslotte hebben we hier acht jaar op gewacht."

Marianka Peters
Reageer als eerste
Meer berichten